Tuğçe Huy - Muhabir

Bu görüntülerde, sayısız parlak galaksi, mor ve turuncu renklerle bezeli yıldız doğum bölgeleri ve Samanyolu’na benzer spiral galaksiler dikkat çekiyor.

Paylaşılan görüntülerden biri, 2.7 milyar ışık yılı uzaklıktaki Abell 2390 galaksi kümesini içeriyor. Bu kümede 50 binden fazla galaksi ve tahminen 10 trilyon güneş kütlesi bulunuyor. Görüntüdeki kıvrımlı gökadalar, karanlık maddenin varlığını gözler önüne seriyor. NASA’nın Jet İtki Laboratuvarı’ndan Jason Rhodes, bu konuda şöyle diyor: “Bu kümede o kadar çok karanlık madde var ki, bazı arka plan galaksilerinin ışığını ciddi şekilde büküyor.”

İzmit Körfezi'nin dip çamuru temizliği projesi, COP29'da tanıtıldı İzmit Körfezi'nin dip çamuru temizliği projesi, COP29'da tanıtıldı

Euclid Teleskobu Ilk Renkli Görüntülerini Paylaştı 2

Bir diğer etkileyici görüntü ise Dünya’ya 1.300 ışık yılı uzaklıktaki Messier 78 yıldız doğum bölgesinden geliyor. Mor ve turuncu bulutlar arasında, yeni yıldızların oluşum aşamaları gözlemlenebiliyor. Bilim insanları, bu derinlikteki bir görüntünün sadece Euclid tarafından tek seferde yakalanabildiğini belirtiyor.

Temmuz 2023’te uzaya fırlatılan Euclid Teleskobu’nun geniş görüş alanı sayesinde, bir başka galaksi kümesi olan Abell 2764’ün ortasındaki parlak bir yıldızın bile çevresindeki zayıf cisimler görüntülenebildi. Hatta teleskobun bir hatası sonucu kazayla yakalanan bu görüntü, Euclid’in ışığı toplama kabiliyetini ortaya koyuyor.

Genç bir galaksi kümesi olan Dorado kümesinin görüntüsünde ise daha önce keşfedilmemiş bir cüce galaksi fark edildi. Bilim insanları bu bulguyu “hiç görmedikleri bir şey” olarak nitelendiriyor. Ayrıca, Samanyolu’na benzeyen sarmal gökada NGC 6744’ün muhteşem bir görüntüsü de paylaşıldı. Bu görüntüde arka planda sayısız yıldızın parladığı görülüyor.

Euclid Teleskobu Ilk Renkli Görüntülerini Paylaştı 3

Euclid’in asıl amacı, karanlık madde ve karanlık enerjiyi incelemek. Araştırmacılar, gökyüzünün üçte birini tarayacak teleskoptan gelecek verileri analiz ederek bu bilinmezlerin izini sürecek. İlk görüntülerden bazı ipuçları elde edilmiş durumda bile. Misyonun başarılı ilerlemesi için bazı zorluklarla da mücadele ediliyor. Mart ayında, teleskobun görüş alanını kapatan bir buz tabakası başarıyla eritilmişti ancak buzun yeniden oluşmaya başladığı gözlemleniyor.

Astronomlar araştırmalarda henüz başlangıç aşamasında olduklarını ve önümüzdeki yıllarda çok daha fazla keşfe şahit olunacağını belirtiyor. Euclid, karanlık madde ve enerjinin sırlarını çözme yolunda önemli bir adım olarak görülüyor.

Editör: Tuğçe Huy