Esnaf kefalet kredisi için üst limit 200.000 TL olarak belirlenmiştir. Esnaf kredilere iş yerine göre değişiklik göstermekte. İşyeri ya da taşıt alımına yönelik olarak 500.000 TL’ye kadar yatırım kredisi de kullanılabilir. Esnaflara özel ticari işletme kredileri kategorilere ayrılmıştır. Bunlar şu şekildedir:
- İşletme kredisi
- Aylık ödeme imkanlarıyla verilen işletme kredisi
- Tesis edinme kredisi
- İstihdam destek kredisi
- Kooperatif ihracat kredisi
- Iskonto kredisi
- Ticari araç edinme kredisi
Bu başlıklar altındaki kredileri edinebilmeniz için belirli şartlar mevcuttur. Bu şartlar aşağıdaki şekildedir:
- Devlete vergi borcunuz bulunmaması
- Kefil, ipotek için kişi ve mal varlığı
- Banka kredi notunuzun gerektiği kadar yüksek olması
- Esnaf sicil kaydınızın bulunması gerekir (3-6 ay arasında değişkenlik gösterir.)
Esnaf Kefalet Kredisi Başvuru Yolları Neler?
Esnaf kredi başvurusu için istenilen evraklar mevcuttur. Bu belgeleri eksiksiz öğrenerek bütün belgelerle bankaya başvurmanız süreci hızlandırır. Esnaf kredisi başvurusu için gereken evraklar şu şekilde:
- T.C Nüfus cüzdanı
- Esnaf sicil belgesi
- Bordrolu iki kefil
- İpotek değeri olan mal, mülk belgesi
- Kredi ile dükkan satın alacaklar dan tapu belgesi
- Kredi ile araç satın alacaklardan araca ait ruhsat belgesi
Bu evraklar ile bankaya gidildiğinde zaman kaybetmeden başvuru yapılabilir ve başvurunun olumlu onaylanması halinde ilgili banka tarafından aranır ve kredi alınabilir. Esnaf kredisi için bankalarda daha önce kaydı bulunan bireylerin tekrar bankaya gitmelerine gerek yoktur.
Esnaf Kefalet Kredi Avantajları Neler?
Esnaflar için avantajlı krediler mevcuttur. Bu krediler esnaflık dalına göre değişirken avantajları da değişiklik gösterebilir. Esnaf kredilerinin ortak avantajlarından biri ise aylık ödeme yapılmamasıdır. Esnaf kefalet kredisi ödemeleri 3 ayda bir kere olacak şekilde ayarlanır ve aylık ödeme yapmanız istenmez, siz ödeme yapmak istediğinizde de böyle bir ödemeniz görünmez. Esnaf kefalet kredilerinde 1’den 5 yıla kadar ödeme planı oluşturulur, faiz oranları da işe, kredi miktarına ve takvim sayısına göre değişiklik gösterebilir.
Esnaf Kefalet Kredisine Kimler Başvurabilir?
Esnaf kefalet kredisi edinmek için küçük ve orta büyüklükte KOBİ de yer alan ve vergi levhalı faaliyet gösteren işletmeler esnaf kefalet kredisine başvuruda bulunabilir. Bu kredi Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri tarafından oda toplantısı ile kimlere verileceği belirlenir. Şartlar uygun bulunursa ve kooperatif tarafından kredi almaya hak kazanılır ise ilgili bankadan istendiğinde kredi çekilebilir ve vergi levhalı işletmede kullanılabilmektedir.
Esnaf Kefalet Kredisi Devredilebilir Ya Da İptal Edilebilir Mi?
Esnaf kefalet kredisini devredebilmek için gerekli şartlara uygun bir ortağınız olması yeterlidir. Kredi çekilen iş yerinin ortağı dışında kimseye bu kredi devredilemez. Esnaf kredisi için kanun ana sözleşmesinde bulunan kurul kesin kararı; esnaf kredisi iptal edilemez. Kredi sahibi değil sadece kefil iseniz, dava açarak kefillik sözleşmesi iptali sağlanabilir. Bu her dava için olumlu sonuçlanmaz. Gerekli araştırmalarda usulsüzlük görüldüğü taktirde kefillik otomatikman düşmektedir.
Esnaf Kefalet Kredi Ödemesi Ertelenebilir Mi?
Esnaf kefalet kredi ödeneği için ödenemeyen ve vadesi dolan borçlar adına başvuru da bulunmak gerekir. Bu başvuru olumlu sonuçlandığı taktirde krediniz 6 aya kadar yapılandırılır ve sizden herhangi bir ödeme talep edilmez. 2021 yılı pandemi dolayısıyla işleri, iş yerleri zarar gören esnafların 1 Ocak 2021 ve 30 Haziran 2021 arasında başvuru yapıldığı taktirde kredileri ertelenir. Bu sayede esnaf kefalet kredisi bulunan vatandaşlar da zorlanmadan kredi ödemesine başlayabilir.