İttifakın parlamentoda çoğunluğu elde edip, Erdoğan’ı çalışamaz duruma getirmek üzere kurulduğu görüldü. DP ve Saadet’in Menderes’i idam edip, Erbakan’a darbe yapan CHP ile ortak olması, Erdoğan düşmanlığının ittifakın harcı olduğunu belgeledi.

Çatı aday projesinin çökmesinin ardından “Sıfır baraj” ittifakına yönelen CHP ve ortakları karşı çıktıları “İttifak” konusunda nihayet anlaştı.

CHP, FETÖ destekli İP, Saadet Partisi ve Demokrat Parti fiili olarak ittifakları resmileştirmek için bugün saat 15.00’te protokol imzalayacak. İttifakta Saadet Partisi ve Demokrat Parti’nin yer alması akıllara 27 Mayıs 1960 darbesi neticesinde idam edilen milletin adamı Adnan Menderes ile 28 Şubat darbesiyle koltuğundan alaşağı edilen Savunan Adam Necmettin Erbakan geldi.

Nasıl bir araya geldiler

Demokrat Parti’nin Menderes’e yapılan darbenin ve idamın baş aktörü CHP ile nasıl ortak olduğu, hangi koşullarda anlaştığı akıllarda geniş yer edindi.

Saadet Partisi içinse durum daha da ileri boyutta. Saadet Partisi’nin efsane lideri Erbakan’a darbe yapan, başörtü düşmanlığının merkez şubesi, imam hatipleri kapatan CHP zihniyetiyle birlik olması tabanın büyük tepkisine neden oldu.

“CHP’nin mi başörtüyü savunan, imam hatipleri kabullenen bir yapıya büründüğü; yoksa Saadet’in mi başörtülülere karşı birlikte savaşma, imam hatipleri birlikte kapatma sözü verdiği” masadaki ana soru.

Hani Meclis feshediliyordu?

Her biri birbirine taban tabana zıt olan partiler, Recep Tayyip Erdoğan düşmanlığı etrafından birleşirken, kayıkçı ittifakının amacı da deşifre oldu.

Buna göre Cumhurbaşkanlığı seçiminden umudu kesen CHP ve ortaklarının temel hedefi Meclis’te en az 301 koltuk elde edip, Erdoğan’ı çalışamaz duruma getirmek, sistemi kilitlemek.

Bu amaç, 16 Nisan referandumu boyunca “Meclis feshedilecek” sloganı atan 4 benzemezin ikiyüzlülüğünü de belgeledi.

Ayrıca ortakların buluştuğu bir diğer nokta da askeri darbelerin, ekonomik ve siyasi krizlerin, binlerce faili meçhulün yaşandığı eski Türkiye.

Öte yandan oy oranları itibariyle herhangi bir bölgeden vekil çıkarma ihtimali sıfıra yakın olan Saadet ve DP, Menderes ve Erbakan’a karşı hareket ettiği için de şimdiden kaybeden tarafta… HDP’nin durumu ise şu an için belirsiz.

HDP’ye yeni taktik

Diğer yandan ittifaka dahil edilmeyen HDP içinde formül bulundu. CHP’nin sol oyları HDP’ye doğru yönlendirilerek, PKK’nın siyasi ayağının barajı geçmesinin sağlanacağı öğrenildi. HDP Grup Başkanvekili Filiz Kerestecioğlu da, “Tüm sol oylar HDP’ye gelecek. Baraj sorununu bir kenara bırakın biz iki baraj atlayacağız” sözleriyle bu tezi doğruladı.

Editör: TE Bilisim