Tıp dünyasında sevindirici bir ilk bu sefer İngiltere'nin başkenti Londra'dan geldi.

13 yaşında şiddetli epilepsi hastası olan Oran Knowlson, epilepsi nöbetleri kontrol altına almak için kafatasına yerleştirilen cihazı deneyimleyen dünyadaki ilk hasta oldu.

Beyninin derinliklerine elektrik sinyalleri gönderen nörostimülatör, Oran'ın gündüz nöbetlerini yüzde 80 oranında azalttı.

3 yaşından beri tedaviye dirençli bir epilepsi türü Lennox-Gastaut sendromuna sahip olan 13 yaşındaki Oran, günde 20 ile 100 arasında nöbet geçiriyordu. 

Oran'ın annesi Justine,  artık oğlunun daha mutlu olduğunu ve "çok daha iyi bir yaşam kalitesine" sahip olduğunu belirtti.

Oran'ın annesi Justine, oğlunun otizmi ve dikkat eksikliği ayrıca hiperaktivite bozukluğu olduğunu, ancak epilepsisinin açık ara en büyük engel olduğunu belirterek, "Üç yaşında oldukça zeki bir çocuğum vardı ve nöbetleri başladıktan sonraki birkaç ay içinde hızla kötüleşti ve birçok becerisini kaybetti. " ifadelerini kullandı. 

Ameliyat Londra'daki Great Ormond Street Hastanesi'nde yapılan denemenin bir parçası olarak Ekim ayında gerçekleştirildi.

İsrail, Lübnan'la ateşkesi delik deşik etti: 383 ihlal 33 ölü İsrail, Lübnan'la ateşkesi delik deşik etti: 383 ihlal 33 ölü

Geçen yıl Ekim ayında 8 saatlik bir ameliyatla beynine iki adet elektrot yerleştirildi. Elektrik sinyallerini üreten cihaz ise çocuğun kafatasına sabitlendi. İngiliz beyin cerrahları, elektriksel uyarımla, beyinde epilepsiye yol açan anormal sinyalleri engellemeyi başardıklarını söylüyor.

Ortaklık Great Ormond Street Hastanesi, University College London, King's College Hastanesi ve Oxford Üniversitesi'ni kapsıyor.

Beyindeki anormal elektriksel aktivite patlamalarıyla tetiklenerek oluşan epilepsi nöbetleri hastanın günlük yaşam kalitesini düşürürken eve hapsedip sosyal yaşamını da oldukça fazla etkiliyor.

Sabit bir akım darbesi yayan cihaz, anormal sinyalleri engellemeyi veya bozmayı amaçlıyor.

Ameliyattan önce anne Justine,"Nöbetlerin yarattığı bulanıklık içinde onun yeniden kendinden bir şeyler bulmasını istiyorum. Oğlumu geri almak istiyorum." ifadelerini kullandı.

Ameliyatın ardından, Oran'ın epilepsisinde büyük bir iyileşme olduğu ve artık gün içinde çok fazla epilepsi atağı geçirmediği ya da çok daha hafif ataklar geçirdiği belirtildi.

Kibrit kutusu büyüklüğünde olan ve yaklaşık yarım santimetre kalınığındaki cihaz kablosuz olarak şarj edilebiliyor. 7 aylık süreçte Epilepsi nöbetlerini yüzde 80 oranında azalttığı ifade ediliyor.

Ancak ameliyattan sonra enfeksiyon riskinin ve cihazın arızalanması gibi komplikasyon risklerinin de olduğunu belirten uzmanlar bunun azaltılması için de gerekli çalışmaların ilerleyen zamanda yapılacağını belirtti.

Editör: Hicret Yücel