Engelli indirimin başvurulan yer ikamet ettiğiniz ilde Vergi Dairesi Başkanlığı olup olmaması durumuna göre değişir. Engellilik indirimi %40 ve üzerinde engelli raporu bulunan vatandaşlara uygulanır. İlinizde Vergi Dairesi Başkanlığı varsa ilgili Grup Müdürlüğüne, Vergi Dairesi Başkanlığı ilinizde yoksa Gelir Müdürlüğüne başvuru yapılır. Ayrıca yaşadığınız ilçede Bağımsız Vergi Dairesi bulunuyorsa Vergi Dairesi Müdürlüğüne, bu kurumun bulunmadığı ilçelerdeki kişiler ise Mal Müdürlüklerine gerekli evraklarla başvurularını yapabilir. Vergi indirimi engelli raporunda yer alan engellilik durumuna göre hesaplanır.
Engelli Vergi İndirimi İçin Gereken Belgeler Nelerdir?
Engellilik indirimi başvuru belgeleri vergi indiriminden yararlanmak isteyen engelli birey ya da onlara bakmakla yükümlü kişiler tarafından hazırlanır. Vatandaşlar belgeleri hazırladıktan sonra başvuru işlemlerini tamamlayabilir. Engelli vergi indirimi başvurusunda gerekli belgeler şunlardır:
Engelli bireyler veya onlara bakmakla yükümlü bireyler indirimden yararlanmak için müracaat formu doldurmalıdır.
Engelli bireyler veya onlara bakmakla yükümlü kişilerin iş verenlerinden çalıştıklarına dair imzalanmış ve kaşelenmiş belge alınmalıdır.
Başvuruyu yapan kişinin T.C. kimlik belgesi gerekir.
Engeli olan kişi için sağlık heyetinden alınmış raporun aslı ya da tasdiklenmiş hali olmalıdır.
Engelli Vergi İndirimi Sorgulama Nasıl Yapılır?
Engelli indirimi sorgulaması E- devlet sistemini kullanarak internet üzerinden kolayca yapılabilir. Sorgulama yapmak isteyen kişi T.C. kimlik numarası ve şifre ile sisteme giriş yapar. Ardından sitedeki Gelir Vergisi Başkanlığı sayfasına girmelidir. Bu sayfadan sorgulamasını yapar ve vergi indirimi hakkında bilgiyi alır. Ayrıca sorgulama işlemi kısaca EVİS denilen Engelli Vergi İndirimi Sorgulama Servisi aracılığıyla da yapılabilir. Engelli kişiler bağlı oldukları vergi dairelerine telefon ederek sorgu sonuçları hakkında bilgi alabilir.
Engelli Vergi İndirimi Başvurusu Nasıl Yapılır?
Engelli vergi indirimi başvurusu için tamamlanan belgelerle Gelir Vergi İdaresi Müdürlüklerine gidilir. Engellilik indirimi sağlık raporunda yer alan engel oranına göre bireylere tanınan bir haktır. Başvuru işlemleri Vergi Dairesi Başkanlığına sağlık raporu, işveren onaylı belge gibi evraklar tamamlanarak yapılır. Ayrıca E-devlet sistemi üzerinden de başvuru işlemi yapılabilir. Giriş bilgilerinizi doldurduktan sonra vergi indirimi için gerekli adımları site üzerinden takip edebilirsiniz.
Engelli Vergi İndirimi Tutarı Ne Kadar?
Engelli vergi indirim miktarı engelli raporunda yer alan engellilik oranına göre değişim gösterir. %40 ve üzerinde engelli raporuna ve engelli kimlik kartına sahip kişiler vergi indiriminden yararlanabilir. 2021 yılı için engelli vergi indirim tutarı şu şekildedir:
· 1. Derece Engellilik İndirimi - %80 ve üzeri - 1.500 TL
· 2. Derece Engellilik İndirimi - %60 ve %80 arası - 860 TL
· 3. Derece Engellilik İndirimi - %40 ve %60 arası - 380 TL
Çalışan kişinin kendisi, eşi ya da çocukları engelliyse bu vergi indiriminden yararlanmaya hak kazanır. Bu uygulamadan yararlanmak için mutlaka vergi dairelerine başvuru yapılmalıdır. Devletin belirlediği rakamlarla bu indirim miktarı her yıl değişir. Engelli kişinin engel derecesine uygun olan gelir vergisi matrahının düşürülmesiyle indirim yapılır. Ayrıca bu işlemin yapılmasıyla net kazancına bulunduğu vergi dilimine göre ekleme yapılır böylece gelir vergisi daha az ödeneceğinden dolayı sahip olduğu net ücret artmış olur.
Engelli Vergi İndiriminden Kimler Yararlanabilir?
Vergi indiriminden yararlanabilecek kişiler ikamet adreslerinde bulunan Vergi Dairesi Başkanlığına başvuru yaparak engeliler için yapılan bu uygulamadan yararlanabilir. Engelli indirimi için başvuru yapabilecek kişiler şu şekildedir:
· Basit usulde vergilendirilmiş olan engelli vatandaşlar
· Engelli olun ve aynı zamanda ücretli çalışanlar kişiler
· Çalışan ve engelli bir kişiye bakmakla yükümlü olan kişiler
· Engelli serbest meslek grubunda bulunan kişiler
· Serbest meslek grubunda bulunan ve engelli bakmakla yükümlü olan kişiler