Engelli plakalı araç alımı kişinin engellilik durumunun %40 üzeri ve %90 üzeri olmasına göre değişiklik gösterir. Bu engelli raporlarına sahip kişiler Özel Tüketim Vergisi ödemesinden muaf tutularak engelli plakalı araç alabilir. Engelli raporunu %40 ise alınan araç engellinin kendisi tarafından kullanılabilir. %90 engelli raporunda ise engelli bireyin yakını olanların kullanabileceği araçlardır.
· %40 Engelli raporu ile araç almak: Engellilerin hayatını kolaylaştırmak için sağlanan bu uygulamada engelli bireyin %40 ve üzeri raporu olması halinde ötv indiriminden yararlanabilir. Engelli kişi aracı kendi kullanacağı için H sınıfına ait bir ehliyet belgesi olmalıdır. Ehliyeti almak için özel engelli aracında sınava girmelidir. Kişinin engelli raporunda araç kullanabilecek durumda olduğu açıkça belirtilmelidir. Alınan özel aracı engelli birey dışında biri kullanmamalıdır. Aracın sahibi olan engelli birey engellilik durumuna göre araçta değişim yaptırmakta özgürdür.
· %90 Engelli raporu ile araç almak: Bu kişilerin %40 ve üzeri engelliler gibi engelli raporlarında özel engelli aracı kullanmaya karşı bir engeli olmadığı açıkça belirtilmiş olmalıdır. Ötv’ den muaf olarak araç alabilir ve H sınıfına ait ehliyet belgesi olması şartıyla aracı kullanabilirler. Engellilik durumunun araç kullanmayı zorlaştırması durumunda kişinin birinci dereceden en fazla üçüncü dereceye kadar yakını olanlar aracı alıp kullanabilir.
%90 ve Üzeri Engelli Ötv İndirimi Nedir?
Engelliler için Ötv indirimi engeli %90 ve üzeri olan bireyler için iki farklı şekilde yapılabilir.
· Taşıtta tadilat aranmayan durum: Bireyin %90 ve üzeri engelli olması şartıyla engel nedeni fark etmeksizin araç kullanabilir. Ehliyeti varsa istediği şekilde aracını kullanabilir ayrıca kendisinin kullanma şartı da bulunmaz. Arıcı yakınlarının kullanmasında bir sakınca yoktur. Taşıtta bir tadilat şartı aranmadan ötv indiriminden yararlanabilir.
· Taşıtta tadilat aranan durum: Bireyin %90 ve üzeri engelli olması araç kullanmasını engelliyorsa kendisi aracı kullanamaz ve araç bir yakını tarafından kullanılır. Ötv indiriminden yararlanabilir ancak engelli birey tekerli sandalye ya da sedye kullanmak durumunda olduğu için tek başına aracı kullanamaz.
Engelli Araç Alımı Hesaplaması Nasıl Yapılır?
Araç alımında hesaplama aracın sahip olduğu ham fiyata ötv uygulanması ile yapılır. Engelli plakalı araç alması uygun bulunan bireyler ham fiyat ve ötv’nin toplanmasıyla aracın hesaplamasını yapabilir. Bu tutara KDV indirimi de eklenir. Normal şartlarda %18 olan KDV engelli bireyler için yaklaşık %15 civarındadır. Bu işlemler sonunda aracın toplam satış fiyatından yaklaşık %30-%32 oranında bir değişimle indirimli olarak satın alınabilir.
%90 Engelli Araç Alımı Şartları Nelerdir?
%90 Engelli için şartlar sağlandığında araç alımı ötv muafiyeti ile yapılır. Bu kişiler için şartlar şu şekildedir:
Engelli birey 18 yaşının altındaysa muvafakat belgesini ailesi imzalar.
Engelli birey 18 yaşının üstündeyse ve zihinsel engeli bulunmuyorsa alım işlemlerini kendisi yapabilir.
Engelli birey 18 yaşının üstündeyse ve zihinsel engeli bulunuyorsa araç alımı işlemlerini engelinin vasisi yapmalıdır.
Engelli birey 18 yaşının altında fakat anne ve babası boşanmışsa araçla ilgili işlemleri velayetin sahibi olan kişi yapabilir.
H Sınıfı Ehliyet Nasıl Alınır?
H sınıfı ehliyet engelli bireylerin sahip olduğu ehliyet sınıfıdır sahibi olanlar h sınıfı sürücü belgesine ihtiyaç duyar. Bu ehliyetle hem otomobil hem de motosiklet kullanılabilir. Engelli plakalı araç alırken H sınıfı ehliyeti için gerekli engelli raporu sağlık kuruluşlarından alınmalıdır. Raporda kişinin araç kullanmasında bir engeli olmadığı belirtilmelidir. Diğer ehliyet sınıflarında olduğu gibi yazılı sınav ve direksiyon sınavına girerler. Yazılı sınavda başarılı olanlar özel araçla birlikte direksiyon sınavına girer ve geçerlerse bu ehliyeti alırlar. Ayrıca daha önce ehliyeti olan ve engelli kaldıktan sonra ehliyetini kullanmak isteyenler için tekrar yazılı sınav yapılmaz. Birey özel donanımlı araçta direksiyon sınavını geçerse sürücü belgesini alabilir.