Bu hafta en çok dolar kazandırdı Bu hafta en çok dolar kazandırdı

Hazal Mihrace Göksun - Muhabir

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), son dönemde yayımlanan ve gerçeklerle bağdaşmayan haberler hakkında kamuoyunu bilgilendiren bir açıklama yaptı.

Açıklamadan öne çıkan noktalar şöyle:

Bazı haberlerde TÜİK yemekhanesinde geçen yıl 35 TL olan yemek ücretinin 170 TL'ye çıktığı iddia edilmiştir. Ancak bu iddialar doğru değildir. Kurum Başkanlığı tarafından onaylanan 2024 yılı yemek ücret tarifeleri şu şekildedir:

En düşük yemek ücreti: 600 ek göstergeye kadar olan ve 4/B’li sözleşmeli personel için 39 TL.

En yüksek yemek ücreti: 5400’den daha yüksek ek göstergeli görevlerde bulunan personel için 71 TL.

Ayrıca, TÜİK ile Türkiye Ağır Sanayi ve Hizmet Sektörü Kamu İşverenleri Sendikası (Koop-İş) arasında imzalanan toplu sözleşme gereği, 4/A kapsamında çalışan işçi personele günlük 170 TL yemek yardımı ödenmektedir. Geçen yılki farklı pozisyondaki çalışanların yemek ücreti ile bu yılki işçi statüsündeki personelin aldığı yemek yardımını karşılaştırmak doğru bir yaklaşım değildir.

Basın Toplantısındaki Yanlış Anlamalar

08 Temmuz 2024 tarihinde düzenlenen basın toplantısında, Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) hesaplamaları konusunda bilgilendirme yapılmıştır. Ancak, “Fiyatlar ne zaman ucuzlayacak?” sorusuna verilen yanıtın bağlamından koparılarak haberlere yansıtıldığı görülmüştür. Yanıt içinde geçen “%45 ile %75 enflasyon arasında pek bir fark bulunmamaktadır” ifadesi, her iki oranın da yaşam maliyeti üzerinde ciddi olumsuz etkiler yarattığını vurgulamak amacıyla kullanılmıştır.

Köşe Yazılarındaki Yanıltıcı Bilgiler

TÜFE sepetinde 2024 yılı itibarıyla 12 ana harcama grubu, 43 harcama grubu, 90 alt harcama grubu ve 143 temel başlık yer almaktadır. Bir köşe yazarı, TÜİK'in madde fiyatlarını güncelleyerek yanıltıcı sonuçlar sunduğunu iddia etmiştir. Ancak, TÜİK'in hesaplamaları, Avrupa İstatistik Ofisi (EUROSTAT) standartlarına uygun şekilde temel başlık düzeyinde yayımlanmaktadır.

TÜFE Hesaplamalarında Yenilikçi Yöntemler

TÜİK, enflasyon hesaplamalarında barkod tarama ve web kazıma gibi yenilikçi veri toplama yöntemlerini kullanarak maliyetleri düşürmeyi ve veri toplama süreçlerini hızlandırmayı hedeflemektedir. Bu yöntemlerin kullanımı, Uluslararası Çalışma Örgütü ve EUROSTAT kılavuzları ile uyumludur. Barkod tarama verileri, 2024 yılı itibarıyla toplam fiyat sayısının %42,6'sını, web kazıma yöntemi ile elde edilen fiyatlar ise %5,1'ini oluşturmaktadır.

Kaynak: Haber Merkezi