Enerji Kimlik Belgesi (EKB), devletin yetkilendirdiği kurumlardan alınabilen, binalarda enerjinin verimli kullanılması, israfın önlenmesi ve çevrenin korunmasını sağlamayı amaçlayan bir belgedir. 1 Ocak 2020 tarihinden itibaren binalarda Enerji Kimlik Belgesi şartı aranacak. EKB’si olmayan binada herhangi bir şekilde alım, satım veya kiralama işlemi de gerçekleştirilemeyecek. Bu durumda henüz EKB almamış olan vatandaşlar, konuyu detaylıca araştırmaya başladı. Peki, Enerji Kimlik Belgesi ücreti ne kadar, kaç TL? Enerji Kimlik Belgesi nereden, nasıl alınır? Konuyla alakalı tüm detaylara haberimizde yer verdik.

Enerji Kimlik Belgesi EKB nedir?

Enerji Kimlik Belgesi yani EKB, binalarda enerjinin verimli kullanılması, israfın önlenmesi ve çevrenin korunmasını sağlamak adına, binanın asgari enerji ihtiyacı, enerji tüketim sınıflandırması, yalıtım özellikleri ve ısıtma/soğutma sistemlerinin verimlerini içeren bir belge türüdür.

5627 sayılı Enerji Verimliliği Kanunu ve buna bağlı çıkartılan Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliği’ne göre, EKB, binalarda enerjinin ve enerji kaynaklarının etkin ve verimli kullanılmasını, enerji israfının önlenmesini ve çevrenin korunmasını sağlamak için asgari olarak binanın enerji ihtiyacı ve enerji tüketim sınıflandırması, sera gazı salımı seviyesi, yalıtım özellikleri ve ısıtma ve/veya soğutma sistemlerinin verimi ile ilgili bilgileri içeriyor.

Buzdolabı, çamaşır makinesi gibi beyaz eşyalardaki ya da klimalardaki enerji performans sınıflandırmaları artık binalar için de geçerli kabul ediliyor. A sınıfı en verimli, G sınıfı en düşük verimli seviyeyi belirtiyor.

Binalarda bu sınıflandırmayı gösteren belgeye ise Enerji Kimlik Belgesi deniliyor. Yeni yapılacak ya da inşa edilen binaların enerji kimlik belgesi sınıfının ise en düşük C olacak şekilde tasarlanıp inşa edilmesi gerekiyor. C sınıfından daha düşük seviyede olan binalara, kanunen iskan ruhsatı verilmiyor.

Mevcut binalar için enerji kimlik belgesi asgari sınıflandırma seviyesi koşulu bulunmuyor.

Enerji Kimlik Belgesi nereden, nasıl alınır?

Bina sahipleri ve yöneticiler, kimlik belgesini Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş enerji verimliliği danışmanlık şirketlerine başvurarak alabiliyor.

Ayrıca EKB düzenlemek üzere yetki belgesi almış olan ve serbest müşavir mühendis belgesine sahip mühendisler ile mimarlar ya da bünyesinde bu vasıflara haiz mühendis veya mimar bulunduran kurumlar yeni yapılacak olan binalara EKB verebiliyor.

Enerji Kimlik Belgesi (EKB) için son gün ne zaman?

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, 1 Ocak 2020 itibarıyla binalar veya bağımsız bölümlere ilişkin alım, satım ve kiralama işlemlerinde enerji kimlik belgesi düzenlenme şartının aranacağını bildirdi.

Bakanlığın internet sitesinden yapılan açıklamada, ‘Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliği’ndeki enerji kimlik belgesi uygulamasına ilişkin detaylara yer verildi.

Açıklamada, ‘1 Ocak 2020 itibarıyla binalar veya bağımsız bölümlere ilişkin alım, satım ve kiraya verme ile ilgili iş ve işlemlerde enerji kimlik belgesi düzenlenmiş olması şartı aranacaktır. Binanın veya bağımsız bölümün satılması veya kiraya verilmesi safhasında, mal sahibi enerji kimlik belgesinin bir suretini alıcıya veya kiracıya verir.’ ifadesi kullanıldı.

Enerji Kimlik Belgesi ücreti ne kadar?

Enerji Kimlik Belgesinin belirli net bir fiyatı yoktur. Belgenin fiyatı binaların kapalı alan metrekaresine göre değişiklik göstermektedir. Bir bina için istenen toplam miktar daire sahiplerine, dairenin metrekaresine göre hesaplanıp paylaştırılıyor. Konuyla ilgili İZODER’in yaptığı açıklamaya göre belge maliyeti daire başına 50 – 100 TL arasında olacak. Ancak ticari yapılarda metrekare fiyatı 30-40 kuruş ile 1 lira arasında olacak. bununla birlikte ısı yalıtma olmayan binaların ısı yalıtımı yaptırmaları ise daire başına 7-9 bin lira olacağı söyleniyor.

Editör: Haber Merkezi