Almanya'da enflasyon, enerji fiyatlarındaki gerileme ile birlikte Eylül ayında üst üste ikinci kez düştü. Almanya Federal İstatistik Ofisi'nin açıkladığı verilere göre, yıllık enflasyon oranı Eylül ayında %1,6 olarak gerçekleşti. Bu oran, Ağustos ayındaki %1,9'luk enflasyonun ve analistlerin %1,7 beklentisinin altında kalırken, Şubat 2021'den bu yana en düşük seviye oldu.

Enflasyondaki düşüşün ana nedeni, Eylül ayında enerji fiyatlarının %7,6 oranında gerilemesi olarak gösteriliyor. Ağustos ayında bu oran %5,1'di. Aynı zamanda mal fiyatlarında %0,3 oranında düşüş yaşandı.

Buna karşın gıda fiyatları, Eylül ayında %1,5'ten %1,6'ya yükselerek daha hızlı bir artış gösterdi. Hizmetlerdeki enflasyon ise %3,9'dan %3,8'e geriledi. Enerji ve gıda fiyatlarındaki oynaklık nedeniyle bu kalemleri hariç tutan çekirdek enflasyon da %2,8'den %2,7'ye düşerek Ocak 2022'den bu yana en düşük seviyeye indi.

Jeopolitik gerginlikler Avrupa piyasalarını baskıladı Jeopolitik gerginlikler Avrupa piyasalarını baskıladı

ECB'nin Faiz İndirimi Baskısı Artıyor

Ballinger Group'ta FX analisti olan Kyle Chapman, "Euro bölgesinde %2 altı enflasyon oranları artıyor ve yarın açıklanacak euro bölgesi raporu, Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) faiz indirimlerinde hızlanması gerektiğine dair kaçınılmaz bir işaret olacak" değerlendirmesinde bulundu. Chapman'a göre, Ekim ayında yapılacak ECB toplantısında politika yapıcılar, büyüme görünümündeki kötüleşme ve devam eden dezenflasyon süreciyle yüzleşmek zorunda kalacak.

Enflasyonun düşmesine rağmen Almanya ekonomisi için zorlu bir dönem devam ediyor. Hollanda bankası ING'nin yayınladığı raporda, Almanya ekonomisinin resesyona girme riski taşıdığı belirtildi. Özellikle Ifo Endeksi'nin Eylül ayında üst üste beşinci kez düşmesi, ekonomik durgunluğun işaretleri olarak öne çıkıyor.

ING, Almanya ekonomisinin geçen yıla göre ilerleme kaydedemediğini ve Euro bölgesinin büyüme açısından gerisinde kaldığını ifade etti. Raporda, "Yılın ilk aylarında ekonomiyi saran döngüsel iyimserlik kayboldu. Bunun başlıca nedeni zayıflayan küresel ekonomi, ABD ekonomisindeki yavaşlama korkusu, devam eden jeopolitik gerilimler ve iç politik belirsizliklerdir" denildi.

Ancak Alman Merkez Bankası (Deutsche Bundesbank) daha iyimser bir tablo çiziyor. Banka, bu yıl %0,3 olarak gerçekleşmesi beklenen gayri safi yurtiçi hasılanın (GSYİH) 2025 yılında %1,1'e ve takip eden yılda %1,4'e yükseleceğini öngörüyor.

Kaynak: Haber Merkezi