Trakya ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde yapılacak sondajlar, Türkiye'nin kaya gazı potansiyelini daha iyi değerlendirmek ve üretime yönelik çalışmaları hızlandırmak için önemli bir fırsat sunuyor.

Cumhurbaşkanlığı Programı'na göre, Trakya'da halihazırda üretime başlanan 6 kuyunun yanı sıra, 2024 yılında yeni bir kuyuda daha sondaj çalışmaları başlayacak. Diyarbakır'da ise ilk kez kaya gazı sondajına gidilecek.

Türkiye'nin kaya gazı potansiyeli, Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı'nın (SETA) hazırladığı bir rapora göre yaklaşık 679 milyar metreküp. Bu miktar, Türkiye'nin yıllık yaklaşık 50 milyar metreküp olan doğal gaz ihtiyacının 14 yılını karşılayabilecek bir seviyeye denk geliyor.

Koç Holding'in 3 fabrikasını kapatacağı iddiası! Koç Holding'in 3 fabrikasını kapatacağı iddiası!

Kaya gazı, 4-5 bin metre derinlikteki kaya katmanlarının arasına sıkışmış gaz anlamına geliyor. Bu gazın çıkarılması için hidrolik çatlatma adı verilen bir işlem kullanılıyor. Bu işlemde, kaya katmanlarına basınçlı su ve kimyasallar enjekte ediliyor ve böylece gazın kayalardan açığa çıkması sağlanıyor.

Hidrolik çatlatma işleminin çevresel etkileri konusunda bazı tartışmalar olsa da, Türkiye'nin kaya gazı potansiyelini değerlendirmek için bu işlemin kullanılmasının gerekli olduğu belirtiliyor.

Enerji Bakanlığı'nın 2024 yılındaki kaya gazı sondaj çalışmaları, Türkiye'nin enerjide dışa bağımlılığını azaltma hedefinin önemli bir parçası olarak görülüyor. Bu çalışmalar, Türkiye'nin yerli doğal gaz üretimini artırarak, enerji güvenliğini sağlamaya ve enerji maliyetlerini düşürmeye katkıda bulunabilir.

İşte sondaj çalışmalarının önemli noktaları:

·        Sondaj çalışmaları Trakya ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde yapılacak.

·        Trakya'da halihazırda üretime başlanan 6 kuyunun yanı sıra, 2024 yılında yeni bir kuyuda daha sondaj çalışmaları başlayacak.

·        Diyarbakır'da ise ilk kez kaya gazı sondajına gidilecek.

·        Türkiye'nin kaya gazı potansiyeli yaklaşık 679 milyar metreküp.

·        Kaya gazı, 4-5 bin metre derinlikteki kaya katmanlarının arasına sıkışmış gaz anlamına geliyor.

·        Kaya gazı çıkarılması için hidrolik çatlatma adı verilen bir işlem kullanılıyor.

·        Enerji Bakanlığı'nın 2024 yılındaki kaya gazı sondaj çalışmaları, Türkiye'nin enerjide dışa bağımlılığını azaltma hedefinin önemli bir parçası olarak görülüyor.

Editör: Pınar Karahan