DEMET İLCE / MUHABİR

Saman nezlesi mevsimi yaklaşırken ve polen sayıları yaz ortasına kadar tırmanırken, uzmanlardan en yaygın alerjilerden bazılarını ve bunları gerçekten tedavi edip edemeyeceğinizi açıklamalarını istiyor.

Alerji uzmanı Profesör Helen Brough şunları söyledi:

“Yetişkinler ve çocuklar arasında daha fazla alerji görüyoruz. İklim değişikliği ve kirlilik, saman nezlesi hastaları için polen sezonunu daha da kötüleştiriyor. Bu arada, araştırmalar fıstık ve ağaç fıstığı alerjilerinin sayısının son yıllarda üç kat arttığını gösteriyor."

Alerjiler en çok çocuklarda, en az ise emeklilerde görülür.

Birçok kişi, bağışıklık sisteminiz tarafından salınan semptomlara neden olan kimyasalları bloke eden reçetesiz satılan anti-histaminikleri kullanıyor.

Daha şiddetli alerjisi olanlar, vücudun tepkisini tersine çevirmek için hayat kurtarıcı bir adrenalin iğnesi taşıyabilir; bu, nefes almada zorluk da içerebilir.

ÇİM POLENİ

Clarityn polen uzmanı Dr Beverly Adams-Groom şunları söyledi:

"Tüm polen türleri hapşırma, burun akıntısı, gözlerde ve boğazda kaşıntı, burun tıkanıklığı ve sinirlilik gibi aynı saman nezlesi semptomlarını üretir, ancak çim poleni açık ara en kötü suçludur. Sadece alerji genine sahip kişiler saman nezlesinden muzdarip olabilir, bu yüzden herkeste görülmez. Tedavisi yok, bu yüzden insanlar semptomlarını ilaçla veya diğer tedavilerle yönetmek zorunda kalıyor. Polenleri içeriye sokmamaya çalışın. Eve vardığınızda duş alın ve mümkünse başkalarından kıyafetlerini değiştirmelerini isteyin. Evcil hayvanları daima nemli bir bezle silin.”

Güneş parlamaya başladığında - işte dışarıda geçireceğiniz zamanı kolaylaştıracak en iyi alerji ilaçlarından bazıları:

1. Eczacınıza gidin - sizin için doğru tedaviye yardımcı olabilirler

2. Güneş gözlüğü takın - polenlerin içeri girmesini önler

3. Duş alın - polenlerin üzerinize yapışmasını önler

4. Balsam kullanın - polen bloğu oluşturur

5 Polensiz bir alana sahip olun

6. Kıyı bölgelerinin tadını çıkarın; daha az çimenli yerlere bağlı kalmayı deneyin.

AĞAÇ POLENİ

Ağaç poleni mevsimi mayıs ayının sonuna kadar tüm hızıyla devam ediyor; saman nezlesi reaksiyonlarımızın yüzde 25'inden huş ağacı poleni sorumludur.

Kül, çınar ve meşe ağacı polenleri de reaksiyonları tetikler.

Dr Adams-Groom şunu tavsiye etti:

"Dışarda, polen solumayı azaltmak için maske takmayı ve polenin gözlere kaçmasını önlemek için etrafı saran güneş gözlüğü takmayı deneyin. Polen tahminlerine bakın ve eczacınıza, çoğu birlikte kullanılabilecek tabletler, burun spreyleri veya bariyer balsamları hakkında bilgi verin."

POLEN GIDA SENDROMU

Profesör Brough şunları söyledi:

"Çiğ meyve yediğinizde ağzınızda ve dudaklarınızda kaşınma veya karıncalanma hissi oluşursa, besin alerjilerinin saman nezlesiyle buluştuğu polen besin sendromuna sahip olabilirsiniz. Bu aynı zamanda çim, ağaç veya yabani ot polenine alerjisi olan insanları da etkiliyor. Ayrıca dudak, boğaz, ağız veya yüz çevresinde hafif şişlik ve kızarıklık da yaşayabilirler."

Elma, şeftali ve diğer sert çekirdekli meyveler, havuç ve patatesin yanı sıra bazı yemişler de reaksiyonları tetikler.

Şöyle ekledi:

"Meyve veya sebzeleri pişirmek ve kuruyemişleri kavurmak, bunların hepsi bu durumun üstesinden gelmeye yardımcı oluyor."

TOZ AKARI

Toz akarı alerjisi, insan derisi pullarıyla yaşayan ve halılarda, perdelerde ve yatak takımlarında gizlenen küçük ev tozu akarları tarafından tetiklenir.

Toz akarı alerjisinin belirtileri saman nezlesine benzer ve astım ve egzamayı şiddetlendirebilir.

Prof Brough şunları söyledi:

“Bu, milyonlarca insan için yıl boyu süren bir sorun. Tedavi edilemese de iyi havalandırmanın sağlanması, halıların süpürülmesi, yatak takımlarının en az haftada bir kez yıkanması ve akarlara dayanıklı yatak, yastık ve nevresimlerin alınması hastalığın kontrol altında tutulmasına yardımcı olabilir.”

YER FISTIĞI

Yer fıstığı alerjisi 50 çocuktan birini ve 200 yetişkinden birini etkiliyor. Şiddeti değişir; kaşıntı, kurdeşen, şişlik veya kızarıklık, mide krampları, kusma veya ishal, burun akıntısı veya tıkanıklığı ve öksürüğe veya nefes almada zorluğa neden olur.

Genellikle aşılmaz, ancak bilimsel çalışmalar, yer fıstığına kademeli olarak oral maruz kalmanın hassasiyetin azalmasına yol açabileceğini, bu da hastaların kazara yer fıstığına maruz kalma durumunda tepki verme olasılığını azalttığını bulmuştur.

Prof Brough şöyle açıkladı:

Her 30 kişiden 1'i diyabet olduğunu bilmiyor Her 30 kişiden 1'i diyabet olduğunu bilmiyor

"Bu, uzman alerji uzmanı gözetiminde artan miktarlarda fıstık verilmesi yoluyla yapılıyor. Yer fıstığı alerjisini tamamen önlemenin en iyi yolu, çocukları altı aydan itibaren ve sıklıkla pürelerle karıştırılmış yumuşak fıstık ezmesine maruz bırakmaktır. Araştırmalar, çocuklara haftada üç kez bir çay kaşığı fıstık ezmesi verildiğinde beş yaşına kadar fıstık alerjisinde yüzde 81'lik bir azalma olduğunu buldu."

YUMURTALAR

Prof Brough, "Yer fıstığı gibi, altı aylıktan itibaren çocuklara haftada bir yumurta vermenin yumurta alerjisini önleyebileceğine dair güçlü kanıtlar var" dedi.

Yetişkinlerin yalnızca yüzde birini, çocukların ise yüzde ikisini, yani 50 kişiden birini etkiliyor. Genellikle beyazdaki proteinlerden kaynaklanır.

Semptomlar saniyeler içinde ortaya çıkabilir ve şişlik, baş dönmesi, mide ağrısı ve nefes alma zorluklarını içerebilir.

Prof Brough, yumurta alerjisi olan çocuklarda sıklıkla egzama, saman nezlesi ve astım da görüldüğünü söyledi.

Şöyle ekledi:

"Tedavisi yok ama yumurta alerjisi sıklıkla aşılıyor."

SÜT

İnek sütü alerjisi bir yaşın altındaki çocukların yüzde yedisini etkiliyor.

Semptomlar arasında döküntü, ciltte şişme, karın ağrısı, kusma veya ishal yer alır.

Prof Brough şöyle diyor:

"Bu alerjinin geçme olasılığı kişiye ve reaksiyonun ciddiyetine bağlıdır. Tedavisi yok ama yine de bu alerji sıklıkla aşılıyor. Gıda alerjileri doktorlar tarafından deri iğnesi veya kan testi kullanılarak tespit edilebilir."

Muhabir: Demet İlce