Son on yılda kahve üretimi AB genelinde %15 oranında artış gösterdi. 2023 yılı itibarıyla her AB vatandaşı yaklaşık 5 kilogram kahve tüketti. Toplam kahve üretimi, kavrulmuş, kafeinsiz ve alternatif kahve ürünleri dahil olmak üzere, geçen yıl 2 milyon tonu aştı ve bu üretimin değeri 13 milyar Euro olarak belirlendi. İtalya, AB’nin toplam kahve üretiminin %25’ini tek başına karşılayarak liderliği elinde bulundururken, Almanya %22, Fransa %6 ve Hollanda %6 ile onu takip etti.

AB, yılda yaklaşık 2,7 milyon ton kahve ithalatı yapıyor ve bu da 10.6 milyar Euro’ya denk geliyor. Almanya, AB içindeki kahve ithalatının üçte birini (%33) gerçekleştirirken, İtalya %23, Belçika %10, İspanya %9 ve Fransa %7 oranında ithalat yapıyor.

Güney Kore, "süper yaşlı toplum" kategorisine girdi Güney Kore, "süper yaşlı toplum" kategorisine girdi

Geçen yıl AB’nin kahve ithalatının büyük bir kısmı Brezilya'dan geldi; Brezilya, toplam dış AB ithalatının %34’ünü (921,900 ton) sağladı. Vietnam ise %24, Uganda ise %8’lik payla dikkat çekti.

Yeni Yasal Düzenlemeler ve Deforestasyon Riski Var!

Ancak, 2025 yılında yürürlüğe girmesi beklenen yeni bir AB yasası, bu durumu önemli ölçüde değiştirebilir. Bu yasayla birlikte kahve üreticilerinin, tedarik zincirlerinin ormansızlaşmaya yol açmadığını kanıtlaması gerekecek. Fransız hükümetinin yayımladığı verilere göre, kahve, yüksek deforestasyon potansiyeline sahip bir tarım ürünü.

Raporda, "Dünyanın en büyük kahve ithalatçısı olan AB, kahve ile ilişkili ormansızlaşmanın %44’ünden sorumludur" deniliyor. 

Kaynak: Haber Merkezi