Kazakistan, geleceğin ekonomisi için hayati öneme sahip olan nadir toprak metallerinin en büyük yatağını keşfettiğini duyurdu. Bu yatak, yaklaşık bir milyon ton nadir toprak elementi içeriyor. Kazakistan, Çarşamba günü yaptığı açıklamada, bu keşfin, ülkenin Karaganda bölgesinde bulunduğunu belirtti.
Nadir topraklar, yeşil enerji geçişi için önemli olan ve Çin, Rusya, Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa gibi ülkeler tarafından yoğun bir şekilde talep edilen 17 hammaddeyi kapsıyor.
BİRÇOK ELEMENTİ BARINDIRIYOR
Sanayi Bakanlığı'ndan bir sözcü, yaptığı açıklamada, "Bugün itibarıyla bu, Kazakistan'daki en büyük nadir topraklar yatağı" dedi.
Yatak, Kazakistan'ın merkezi Karaganda bölgesinde bulunuyor ve seriyum, lantan, neodimyum ve itriyum gibi elementler içeriyor.
Bu keşif, Orta Asya-AB zirvesinin başlamasından bir gün önce duyuruldu. Zirve, Özbekistan'da başlayacak. AB, Rusya, Çin ve Türkiye, bu kaynak açısından zengin bölge üzerinde etkili olma yarışında.
YENİ KAZAKİSTAN OLARAK ADLANDIRILDI
Zirveye Kazakistan, Kırgızistan, Tacikistan, Türkmenistan ve Özbekistan'ın liderlerinin yanı sıra Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ve Avrupa Konseyi Başkanı Antonio Costa da katılacak.
Yeni keşfedilen "Yeni Kazakistan" adlı bölgede bulunan kaynak miktarının, doğrulama ve ek araştırmalara bağlı olarak 20 milyon tonun üzerine çıkabileceği tahmin ediliyor. Kazakistan Sanayi Bakanlığı, "Bu durum, Kazakistan'ı gelecekte dünyadaki en büyük nadir topraklar rezervlerine sahip ülkelerden biri yapabilir" şeklinde bir açıklama yaptı.
AB, 2050 yılına kadar karbon nötrlüğü hedefliyor ve bölgedeki nadir metaller ve doğal kaynaklarla ilgileniyor. Eski bir Sovyet Cumhuriyeti olan Kazakistan, nadir toprak yataklarını işlemek için gerekli teknolojiye sahip değil ve yabancı yatırımları çekmeye çalışıyor.