Altın fiyatı 2,722.6 dolarla rekor tazelerken, haftayı 2,721.4 dolardan kapattı ve yüzde 2.4 artış gösterdi. Gümüşün ons fiyatı yüzde 8.2 artarak 33.71 dolara yükseldi. Platin yüzde 2.9, paladyum ise yüzde1.8 değer kazandı.

Bu artışların arkasında, Orta Doğu'daki artan jeopolitik risklerin yatırımcıları güvenli liman arayışına yönlendirmesi, merkez bankalarının sıkı para politikasını gevşetmeye başlaması gibi etkenler yer aldı. Ancak altın fiyatları, dolar endeksi ve tahvil faizlerindeki artışa rağmen yükseliş gösterdi. Analistler, doların değer kazanmasına ve tahvil faizlerinin yükselmesine rağmen jeopolitik risklerin güvenli liman talebini artırmış olabileceğini belirtti. Ayrıca, merkez bankalarının altın alımlarını sürdürmesi de fiyatları destekledi.

Plastik poşet ücretine zam gelecek mi?  Komisyon toplantısı yapıldı Plastik poşet ücretine zam gelecek mi? Komisyon toplantısı yapıldı

Londra Külçe Piyasası Birliği, gelecek yıl içerisinde altın fiyatlarında yeni rekor seviyelerin görülebileceği tahmininde bulunurken, ABD seçimlerine dair belirsizliklerin de altın fiyatlarını destekleyebileceği ifade edildi. Özellikle Çin'deki güçlü büyüme verileri gümüş fiyatlarını olumlu etkiledi.

Baz metallerde ise fiyatlar, Çin'deki talep endişeleri nedeniyle geriledi. Geçen hafta tezgah üstü piyasada bakırda yüzde2.3, alüminyumda yüzde0.8, kurşunda yüzde1.1, nikelde yüzde5.1 ve çinkoda yüzde2 azalma gözlemlendi.

Brent petrol fiyatları ise yüzde7.3 düşerek kayıplarını artırırken, OPEC'in küresel petrol talebine yönelik tahminlerini aşağı revize etmesi de fiyatların düşüşünde etken oldu. Ayrıca, Uluslararası Enerji Ajansı'nın, bu yıl küresel petrol arzının artacağına yönelik öngörüleri de piyasalardaki arz endişelerini hafifletti.

Tarım grubunda ise kahve, Brezilya'daki olumsuz hava koşulları nedeniyle artış gösterirken, buğday, mısır ve soya fasulyesi fiyatlarında düşüş yaşandı. Aşırı arz nedeniyle mısır ve soya fasulyesi fiyatlarının gerilemesi, çiftçiler için mali zorluklar yaratma riski taşımaktadır.

Kaynak: AA