Geçen hafta, emtia piyasasında belirgin bir yükseliş yaşandı. Zayıflayan istihdam ve ekonomik büyüme verilerinin ardından, Fed'in bu hafta 25 veya 50 baz puanlık bir faiz indirimine gidebileceği beklentileri eşit oranlarla yüzde 50'şer düzeyinde bulunuyor. Eski Fed Üyesi William Dudley'in bankanın toplantısında 50 baz puanlık indirim için alan olduğunu belirtmesi, bu beklentilerin artmasına neden oldu.

Analistler, Fed'in bu hafta yapacağı faiz açıklamasının piyasa açısından kritik olduğuna ve Fed Başkanı Jerome Powell'ın açıklamalarının gelecekteki politikalar hakkında ipuçları verebileceğine dikkat çekti. Bu gelişmelerle ABD'nin 10 yıllık tahvil faizi yüzde 3,65'ten 7 baz puan düşerken, dolar endeksi de yüzde 0,1 azalarak 101,1 seviyesine geriledi.

RALLİ YAŞANDI

Değerli metaller ve baz metallerde ciddi bir ralli yaşandı; altın yüzde 3,2, gümüş yüzde 9,9, platin yüzde 8 ve paladyum yüzde 17 değer kazandı. Altın ons fiyatı, 2.586,1 dolarla rekor seviyeye ulaştı. Baz metallerde ise fiyatlar, copper yüzde 4,1, nikel yüzde 0,3, kurşun yüzde 4,1, çinko yüzde 6,9 ve alüminyumda yüzde 5,5 artış gösterdi.

ABD'de işsizlik maaşı başvurularının sayısı 7 Eylül ile biten haftada 230 bine çıkarak piyasa beklentilerini hafif aştı. İş gücü piyasasındaki yavaşlama, Fed'in muhtemel güvercin adımlarını desteklerken, ECB'nin faiz indirme kararı da değerli metal fiyatlarına olumlu yansıdı. ABD başkanlık yarışında Kamala Harris'in petrol bağımlılığını azaltma yolunda enerji kaynaklarını desteklediğini söylemesi, gümüş fiyatlarını yükseltti.

TİM Başkanı Mustafa Gültepe: Yüksek faizler ihracatı tehdit ediyor TİM Başkanı Mustafa Gültepe: Yüksek faizler ihracatı tehdit ediyor

Rusya'nın ihracat kısıtlaması açıklaması, paladyum fiyatlarında sert artışlara yol açarken, nikel fiyatlarında da artış gözlendi. Dünya Platin Yatırım Konseyi'nin raporunda 2024'ün ikinci çeyreğinde platin pazarında bir milyon ons açık öngörüldü, bu da arz endişelerini artırdı.

BAKIR VE ALÜMİNYUM STOKLARININ AZALMAIS FİYATLARI DESTEKLEDİ

Şili'deki Codelco şirketinde bakır üretimindeki azalma da kaydedildi. Yenilenebilir enerji sektöründen gelen güçlü talep, alüminyumda arz sıkıntısına yol açarak fiyatları destekledi.

Enerji grubunda Brent petrol fiyatı yüzde 0,5, New York'ta doğal gazın MMBtu cinsinden fiyatı yüzde 0,8 arttı. Petrol fiyatları, Francine Kasırgası'nın Meksika Körfezi'ndeki üretimi aksatmasıyla yükseldi. NWS'ye göre kasırga, Louisiana'nın güney bölgelerinde yüksek rüzgar ve yağmur ile bölgede sellere yol açma riski taşıyor. ABD'nin Meksika Körfezi'ndeki mevcut petrol üretiminin yaklaşık yüzde 41,7'sinin aksama riski olduğu tahmin ediliyor.

Uluslararası Enerji Ajansı, OPEC'in ham petrol üretiminde azalma olduğunu belirterek, piyasa endişelerini artırdı. OPEC+ ise fiyatlardaki düşüşün ardından üretim artışını erteleme kararı aldı.

KAHVE'DE YÜKSELİŞ YÜZDE 10

Kahvede fiyat yükselişi yüzde 10'a yaklaştı; Chicago Ticaret Borsası'nda buğday yüzde 4,9, mısır yüzde 1,7, soya fasulyesi yüzde 0,1, pirinç yüzde 1,2 arttı. Intercontinental Exchange'te şeker yüzde 2,7, pamuk yüzde 3,7, kahve yüzde 9,9 ve kakao yüzde 8,7 yükseldi. Petrol fiyatlarındaki toparlanma, şeker talebini artırdı.

Brezilya'da kahve üretiminin düşüş göstereceğine yönelik tahminler, fiyatlarda yükselişe yol açtı. Brezilya'da kahve üretiminin azalacağına yönelik beklentiler var. La Nina hava olayının etkisini göstermesiyle birlikte kahve rekoltesinin azalabileceğinden endişe ediliyor. Vietnam'daki kuraklığın da kahve üretimini olumsuz etkileyeceği tahmin ediliyor. Batı Afrika'da kakao üretimine ilişkin endişelerin devam etmesi ve buna karşın küresel kakao talebinde artışın sürmesi kakao fiyatlarında sert yükselişe neden oldu.

Kaynak: AA