Emeklilik dilekçesi verdikten sonra dilekçe verilen ayı takip eden ay içerisinde ilk maaşınızı almaya başlarsınız. Gerekli şartları yerine getirip emeklilik dilekçenizin kabulü sonrasındaki ilk ay emekli maaşınızı almaya başlayabilirsiniz.
Emeklilik Dilekçesi Nedir?
Emeklilik dilekçesi, emeklilik başvuru formu olarak adlandırılır. Sigortalılık sürecini tamamlayan kişilerin emekli olma şartlarını yerine getirip, gerekli evrakları toplaması sonucu yazılması gereken bir formdur. Gerekli şartların oluşmasında eksiklik varsa emeklilik dilekçe kabulü sağlanmaz. Çalışanlar, emeklilik maaşını hak eden konuma geldikleri andan itibaren emeklilik dilekçesini oluşturmakla yükümlüdürler. Dilekçe teslimini takip eden ilk ay da emekli maaşı ödemelerine başlanır.
Emekli Olmak İçin Gerekli Şartlar Nelerdir?
Sigortalılık döneminde prim ödemelerinin eksiksiz yapılması ve yaş şartına uyumluluk göstermeniz emekli olma işlemleriniz için önemli kıstaslar arasında yer alır. Bunların yanı sıra emekli olmak için gerekli şartlar şunlardır:
- Çalışma hayatı boyunca sigorta primlerini ödemiş eksiksiz ödemiş olmak,
- Kadınlar ve erkekler için ayrı ayrı hesaplanan emeklilik yaşını doldurmuş olmak,
- Sigortalı olarak işe ilk başlanılan gün esas alınarak hesaplanan sigortalı çalışma süresinin gün sayısını doldurmuş olmak gibi şartların yeterliliği durumunda emeklilik için başvuru yapılması mümkün.
Emeklilik Başvurusunda Gerekli Belgeler Nelerdir?
Emeklilik şartları yerine getirildiği zaman, emeklilik için hazırlanması gereken belgeler 4A – 4B – 4C hizmetlerine bağlı olarak değişim gösterir ve şu şekildedir:
- 4A (SSK) hizmet akdine bağlı olarak çalışanlar için; işten ayrılış belgesi, gelir vergisinden muaflık belgesi, tahsis ve talep belgesi gerekliliği vardır.
- 4B (BAĞ-KUR) hizmet akdine bağlı olarak çalışanlar için; tahsis ve talep belgesi gerekliliği vardır.
- 4C (Emekli Sandığı) hizmet akdine bağlı olarak çalışanlar için; yerleşim belgesi ve kuruma ait resmi kimlik, varsa askerlik borçlanması yapıldığına dair belge, askerlik yapıldığına dair belge, vukuatlı nüfus kaydı, emekli aylığını hangi bankadan almak istediğini belirten dilekçe, 3 adet vesikalık fotoğraf, tahsis ve talep belgesi gerekliliği vardır.
Tüm bu belgelerin bir araya getirilerek toplanması sonucu, SGK İl Müdürlüğü binasına gidip bireysel olarak emeklilik dilekçeniz ile başvuru gerçekleşir. Bir diğer başvuru yolu ise elektronik imza yöntemidir. Belgelerin elektronik imza ile ibrazı sonrası e- devlet sistemi üzerinden SGK’ya iletilmesi sonucu başvuru değerlendirmeye alınır.
Dilekçe Tesliminden Ne Kadar Sonra Maaş Bağlanır?
Dilekçe tesliminden 1 ay sonra emekli maaşı almaya başlanır. Dilekçenizin kabulünü elektronik sistem üzerinden TC kimlik numaranız ile kontrol edebilirsiniz. 5510 Sayılı kanun kapsamında; SSK, Emekli Sandığı ve BAĞ-KUR emekli adayları, başvurularının kabulü sonrasında işlem başlatılan aydan sonraki ilk aybaşında emekli maaşlarını almaya başlarlar. Kimi durumlarda işlemler uzun sürerse maaşınız içeride birikir. İşlemlerin tamamlanması sonucu toplu olarak hak eder değerinizi çekebilirsiniz. İşlem başlatılan ay dâhilinde emekli maaşınızı almaya hak kazanmış olsanız dahi o ay içerisinde size ödeme yapılmayacaktır. 4C (Emekli Sandığı) kapsamında emekli olacaklar için yetkili makamdan sevk onayı alınması gerekir. Bunun sonucunda görevi ile ilişiği kesilir. İlişiği kesilen sonraki ayı takip eden süreçte emekli maaşı almaya başlanır.
Bu gruplar dışında herhangi bir sebeple sigortalılık sürecine son verilen kişinin, kontroller sonucu yaşlılık aylığına bağlanma hakkı vardır. Yaşlılık aylığına istekte bulunulan ayı takip eden sonraki ay içerisinde o kişiler de maaş ödemelerini ay ay almaya başlarlar.
İşlemleriniz kabul edilip onaylandıktan sonra emeklilik dilekçenizde maaşınızı almak istediğiniz bankayı belirtmiş iseniz o banka üzerinden oluşan hesabınızdan maaşınızı çekebilirsiniz. Eğer emeklilik dilekçesi formunda maaş almak istediğiniz banka tercihinde bulunmaz iseniz ilk maaşınızı Ziraat Bankası aracılığı ile alırsınız. Emeklilik maaşı için kullandığınız bankanızı daha sonrasında e-devlet sistemi üzerinden değiştirmeniz mümkün.