Almanya’nın otomotiv endüstrisini elektrikli araç üretimine dönüştürme hedefi, 2035 yılına kadar 186.000 kişilik iş kaybına yol açabilir. VDA tarafından hazırlatılan raporda, bu kaybın dörtte birinin zaten gerçekleştiği belirtiliyor. Avrupa otomotiv sektörü, değişen pazar koşulları nedeniyle zorluklarla karşı karşıya. Elektrikli araçlara geçiş süreci, Alman otomotiv devleri için maliyet kesintilerini zorunlu hale getirdi ve Volkswagen gibi şirketler Almanya’daki üç tesisini kapatma kararı aldı.

Turuncu bayraklı oteller gıdada yüzde 17 tasarruf sağladı Turuncu bayraklı oteller gıdada yüzde 17 tasarruf sağladı

Prognos Araştırma Enstitüsü tarafından hazırlanan “Otomotiv Endüstrisinde İstihdam Beklentileri” adlı rapora göre, 2019’dan bu yana sektörde toplam 75.000 iş kaybı yaşandı. Bu kayıpların yaklaşık 8.900’ü metal işleme alanında oldu. Öte yandan, otomotiv mühendisliği gibi alanlarda 29.000 yeni işe alım gerçekleşti; ancak net olarak 46.000 kişilik bir istihdam düşüşü gözlemlendi.

En Riskli Meslekler Hangileri?

Elektrikli araç üretimine geçişle birlikte metal işleme ve kaynak teknolojisi gibi alanlarda istihdam azalırken, bilişim, otomotiv mühendisliği ve yazılım geliştirme gibi sektörlerde istihdam artıyor. Özellikle bilişim ve bilgisayar mühendisliği gibi alanlardaki işlerde büyük artış görülüyor. 2019’dan bu yana bilişim alanındaki işler %25 oranında, 2013’ten bu yana ise %85 oranında arttı.

Raporda, sektördeki iş gücü ihtiyacını karşılamak için şirket içi eğitimlerin önemine dikkat çekilirken, Almanya ve Avrupa’daki politika yapıcılara rekabeti artırıcı adımlar atmaları çağrısında bulunuluyor. VDA Başkanı Hildegard Müller, Alman otomotiv sektörünün 2024-2028 arasında araştırma ve geliştirmeye 280 milyar euro, fabrikaların dönüştürülmesine ise 130 milyar euro yatırım yapmayı planladığını belirtti.

Kaynak: Haber Merkezi