Bir grup ekonomistin uyarısına göre, Brexit sonrası imzalanan Ticaret ve İşbirliği Anlaşması (TCA), Birleşik Krallık ile AB arasındaki ticaretin keskin bir düşüş yaşamasına neden oldu ve bu durum daha da kötüleşecek. Aston Üniversitesi İşletme Okulu tarafından yayımlanan rapora göre, Londra ve Brüksel arasında tam kopuşla sonuçlanan bu anlaşmanın, ekonomiye "derin ve sürekli baskı" uyguladığı belirtildi.

Ticaret Bakanlığı'ndan 432 milyon lira ceza Ticaret Bakanlığı'ndan 432 milyon lira ceza

Birmingham merkezli ekonomistler, 2021-2023 yılları arasındaki ticaret dinamiklerinde kötüleşme yaşandığını ve Brexit'in ticaret ilişkilerinde sadece kısa vadeli bir aksaklık olmadığını, derin yapısal değişikliklerin kalıcı olacağını belirtti. Verilere göre, 2021-2023 arasında Birleşik Krallık'ın AB'ye olan ihracatında %27, ithalatında ise %32 oranında düşüş yaşandı.

Sektörler Üzerindeki Olumsuz Etkiler

Özellikle gıda, tekstil ve malzeme tabanlı üretim gibi sektörler Brexit'ten en çok etkilenenler arasında. Meyve ve kuruyemiş gibi tarım ürünlerinin ihracatında ise %73,46'lık dramatik bir düşüş yaşandığı bildirildi. Bununla birlikte, tütün, demiryolu ve hava taşıtları gibi bazı sektörlerde ihracat artışı görüldü.

Hükümete Çağrı

Rapor, İngiltere hükümetine, ekonomiyi istikrara kavuşturmak ve etkilenen sektörlerde AB ile yeni müzakerelere başlamaları için çağrıda bulunuyor. Özellikle Brexit'in en olumsuz etkilediği sektörlerde, gümrük işlemlerini kolaylaştırmak için teknolojiden faydalanılması öneriliyor.

Başbakan Keir Starmer, AB ile ilişkileri düzeltme sözü verse de, Brexit anlaşmasında köklü değişiklikler yapmayı ya da AB'nin tek pazarı ve gümrük birliğine yeniden katılmayı reddetti.

Kaynak: Haber Merkezi