3 Ekim'de Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda kapsamlı bir sunum yapacak. Bu sunumda küresel gelişmeler, Türkiye ekonomisi, enflasyon ve para politikası gibi kritik konular ele alınacak. Aynı gün, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) eylül ayı enflasyon verilerini açıklayacak. Ağustos ayında yıllık enflasyon tüketici fiyatlarında yüzde 51,97, yurt içi üretici fiyatlarında ise yüzde 35,75 olarak hesaplanmıştı.

Önemli Veriler ve Tarihler

TÜİK, 8 Ekim'de eylül ayına ilişkin finansal yatırım araçlarının reel getiri oranlarını açıklayacak. Ağustos ayında en yüksek aylık reel getiriyi yüzde 4,01 ile külçe altın sağlamıştı.

10 Ekim'de ise ağustos ayı iş gücü istatistikleri ve sanayi üretim endeksi verileri açıklanacak. Temmuz ayında işsizlik oranı yüzde 8,8 olarak belirlenmişti. Sanayi üretim endeksi, aylık bazda yüzde 0,4 artış göstermişti.

11 Ekim'de ödemeler dengesi verileri, 15 Ekim'de ise Hazine ve Maliye Bakanlığı eylül ayı merkezi yönetim bütçe sonuçları açıklanacak.

TÜİK, ekim ayının sonunda üçüncü çeyrek turizm istatistiklerini kamuoyuna duyuracak. Geçen yılın aynı dönemine göre Türkiye'nin turizm gelirinin yüzde 11,8 artarak 14 milyar 875 milyon 518 bin dolar olduğu belirtildi.

Bütçe Maratonu

TBMM’de 2025 yılı bütçesine ilişkin hazırlıklar da yoğun bir şekilde sürüyor. Bütçe tasarısının ekim ayında TBMM'ye sunulması planlanıyor. Bütçe görüşmeleri, önce TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda, ardından Genel Kurul’da yapılacak.

Ekim ayında açıklanması beklenen bir diğer önemli belgese 2025 Yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı olacak.

Merkez Bankası'nın Gözde Olacağı Süreç

Merkez Bankası'nın 8 Kasım'da yılın son enflasyon raporunu açıklaması bekleniyor. Bu raporda verilecek mesajların ekonomi ve piyasalarda büyük yankı bulması öngörülüyor. Ayrıca, Merkez Bankası 29 Kasım'da Finansal İstikrar Raporu’nu paylaşacak ve alınan tedbirlerin finans sektörüne etkilerini değerlendirecek.

TÜİK'in, 29 Kasım'da yılın üçüncü çeyreğine ilişkin gayrisafi yurt içi hasıla verilerini açıklaması bekleniyor. Türkiye ekonomisinin yılın ikinci çeyreğinde yüzde 2,5 büyüdüğü belirtilirken, üst üste 16 çeyrek büyüme performansı sergilediği ifade ediliyor.

Piyasalarda Takip Edilecek Veriler

Piyasalarda ayrıca Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (PPK) toplantıları da dikkatle takip edilecek. 17 Ekim, 21 Kasım ve 26 Aralık tarihlerinde yapılacak olan bu toplantılarda, son toplantıda politika faizinin yüzde 50'de tutulduğunun altı çizildi.

AJet'ten yeni indirim geldi AJet'ten yeni indirim geldi

Ekim ayı, ekonomi gündeminin şekilleneceği önemli bir dönem olacak ve açıklanacak veriler, piyasalarda önemli etkilere yol açabilir.

Kaynak: AA