Türkiye'de Ekim ayı yağışları, hem uzun yıllar ortalamasının hem de geçen yılın aynı döneminin altında kaldı. Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından yayımlanan aylık yağış raporuna göre, bu yıl Ekim ayında Türkiye genelinde ortalama yağış miktarı metrekareye 26,8 kilogram olarak ölçüldü. Bu değer, 1991-2020 yıllarındaki ortalamanın yüzde 46, geçen yılın ise yüzde 27 altında kaldı.

Yağışlar En Çok Karadeniz'de Arttı

Rapora göre, Karadeniz kıyıları, Kars, Ağrı ve Iğdır çevrelerinde yağışlar yer yer yüzde 80'e varan artışlar gösterdi. Buna karşın Marmara, Ege, Akdeniz, İç Anadolu ve Doğu Anadolu bölgelerinin büyük kısmında yağış miktarları yüzde 60'ın üzerinde azaldı. En fazla yağış kaydeden il, Rize’de 331,4 mm olarak ölçülürken, Bartın ise son 63 yılın en fazla Ekim ayı yağışını aldı ve yüzde 93 artış gösterdi.

Peygambere hakaret, Erdoğan'a suikast... CHP'li başkanın küfürbaz danışmanına kelepçe Peygambere hakaret, Erdoğan'a suikast... CHP'li başkanın küfürbaz danışmanına kelepçe

Ege ve Marmara'da Kritik Düşüş

Yağışlarda en fazla azalma Ege Bölgesi'nde yaşandı. Ege Bölgesi’nde yağışlar, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 81, normaline göre ise yüzde 95 azaldı. Marmara Bölgesi'nde de yağışlar son 23 yılın en düşük seviyesine indi. İzmir, Aydın, Manisa gibi illerde yağışlar ise son 40 yılın en düşük seviyesine düştü.

Bazı Bölgeler Hiç Yağış Almadı

Raporda dikkat çeken bir diğer husus ise, bazı illerin Ekim ayında hiç yağış almamış olması. İzmir’in güneyi, Antalya’nın kuzeyi, Aydın, Manisa, Burdur, Mersin, Niğde, Gaziantep, Kilis, Adıyaman ve Şanlıurfa çevrelerinde Ekim ayında hiç yağış kaydedilmedi.

Bölgelere Göre Yağış Durumu

Marmara: Yağışlar yüzde 81 azaldı.

Ege: Yağışlar yüzde 95 azaldı, en düşük seviye.

Akdeniz: Yağışlar yüzde 90 azaldı.

İç Anadolu: Yağışlar yüzde 74 azaldı.

Karadeniz: Yağışlar yüzde 31 arttı.

Doğu Anadolu: Yağışlar yüzde 37 azaldı.

Güneydoğu Anadolu: Yağışlar yüzde 87 azaldı.

Ekim ayında Türkiye genelinde belirgin bir kuraklık yaşandı ve bölgeler arası yağış farkları büyük ölçüde değişkenlik gösterdi. Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün raporu, iklim değişikliği ve su kaynakları yönetimi konusunda alınması gereken önlemleri bir kez daha gözler önüne serdi.

Kaynak: DHA