Tarihi Cilalı Taş Devri'ne dayanan İzmir'in Selçuk ilçesindeki Efes, Helenistik, Roma, Bizans, Beylikler ve Osmanlı dönemlerinin izlerini taşımakta ve farklı ülkelerden gelen turistleri çekmektedir.

Efes, Antik Çağ'ın ticari ve politik merkezi olmasının yanı sıra, dünya yedi harikasından biri sayılan Artemis Tapınağı'nın kalıntılarıyla da tarih tutkunlarının ilgisini çekmektedir.

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın başlattığı gece müzeciliği uygulaması, Efes'in eşsiz güzelliklerini gün batımından sonra da görme imkanı sunuyor. Yaz aylarında sıcaklık nedeniyle plajları tercih eden turistler, akşam serinliğinde Efes'i ziyaret etme fırsatı buluyor.

Gece müzeciliği ile Efes, toplam 1,8 milyon ziyaretçi ağırladı. Celsus Kütüphanesi, Agora Meydanı, Kuretler Caddesi, Domitian Tapınağı, Trajan Çeşmesi ve büyük antik tiyatro gibi alanlardaki aydınlatmalar, ziyaretçilere muhteşem manzaralar sunuyor.

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın verilerine göre, Efes Ocak-Ağustos 2023'te 1 milyon 150 bin 529 turiste ev sahipliği yaptı. Bu yılın aynı döneminde toplam ziyaretçi sayısı 1 milyon 854 bin 220 olarak kaydedildi.

2023, Efes Antik Kenti'nin en çok ziyaretçi aldığı yıl oldu ve toplamda 2 milyon 196 bin 58 kişi burayı gezdi. Gece müzeciliği kapsamında ise 239 bin 426 kişi, yıldızlar altında tarihe yolculuk yaptı.

Lübnanlı roman yazarı İlyas Huri hayatını kaybetti Lübnanlı roman yazarı İlyas Huri hayatını kaybetti

Efes Müzesi Müdürü Murat Kaleağasıoğlu, sezonun başarılı geçtiğini ve ziyaretçi sayısının artmaya devam ettiğini belirtti. 2023 ve 2024 yıllarında ziyaretçi artışının sürdüğünü, bunun önemli bir sebebinin gece müzeciliği uygulaması olduğunu ifade etti. Kaleağasıoğlu, vatandaşların gece müzeciliğinden memnuniyet duyduğunu aktardı.

Ziyaretçilerin, gün batımında antik kentin ışıklarının açılması anını beklediğini kaydeden Kaleağasıoğlu, "Celsus Kütüphanesi'nin ışıklarının açılmasını binlerce kişi bekliyor ve bu anı cep telefonlarıyla ölümsüzleştiriyorlar." dedi.

Kaynak: AA