DEMET İLCE / MUHABİR
Amazon'u unutun; yaşayan köprüleriyle Hindistan'ın ormanlarını unutun; Dünyanın en uzun ağaçlarından birinin bulunduğu uzak Malezya yağmur ormanlarını bile unutun. Dünyanın en eski ormanı Kahire'dedir. Hayır, Mısır'ın başkenti Kahire değil; New York'un kuzeyindeki küçük kasaba Kahire.
Araştırmacılar, New York eyaletindeki küçük Kahire kasabasındaki bir kumtaşı ocağının dibinde, bir zamanlar yaklaşık 400 kilometreye (250 mil) yayılmış olabileceğini düşündükleri bir ağaç ağı buldular. Kapsamlı ağın 386 milyon yaşında olduğu düşünülüyor ve bu da onu dünyanın en eski ormanı yapıyor.
Cardiff Üniversitesi'nden paleobotanikçi Dr. Christopher Berry, 2019'da şöyle demişti:
"Antik ağaçların köklerinde yürüyorsunuz. Ocağın yüzeyinde durarak etrafımızdaki canlı ormanı hayal gücümüzle yeniden inşa edebiliriz."
Orman, 2019 yılında araştırmacıların Hudson Vadisi'ndeki Catskill Dağları'nın eteklerindeki Devoniyen dönemine ait 3.000 metrekarelik (32.000 feet kare) alanın haritasını çıkarmasıyla keşfedildi. Ormanın iki tür ağaca ev sahipliği yaptığını buldular: kladoksilopsid adı verilen erken dönem eğrelti otu benzeri bitkiler ve Archaeopteris, odunsu bir gövdeye sahip ve yaprak benzeri dallardan çıkan düzleştirilmiş yeşil yapraklara sahip ağaçlar. Bilim insanları ayrıca bölgede tohum yerine spor kullanarak üreyen üçüncü bir ağaç türünün ortaya çıkarılabileceğini düşünüyor.
Dr. Berry, keşifle ilgili bir basın açıklamasında, "Daha önce birbirini dışlayan habitat tercihlerine sahip olduğu düşünülen bitkilerin, antik Catskill deltasında bir arada büyüdüğünü görmek şaşırtıcı" dedi.
Archaeopteris ağaçlarının köklerinin bir alanda 11 metreden (36 fit) fazla uzunlukta olduğu bulundu. Bunlar, bitkiler büyüdükçe büyüyen ve birçok dallanma bölümü bulunan karmaşık kök sistemlerinin ilk örneklerinden bazılarıdır. Yazarlar makalede, bundan önce bitki köklerinin dalsız olduğunu, öldüğünü ve bitki büyüdükçe yerlerinin değiştirildiğini açıkladılar.
Dr. Berry şöyle devam etti:
"Bu, küçük ila orta büyüklükteki iğne yapraklı görünümlü ağaçların bulunduğu ve aralarında muhtemelen daha küçük boyutta büyüyen tek tek ve kümelenmiş eğreltiotu benzeri bitkilerin bulunduğu oldukça açık bir ormana benziyordu."
Ayrıca bölgede çok sayıda balık fosili ele geçirildi ve bu da ekibin bir zamanlar devasa olan ormanın su baskını nedeniyle yok olabileceğine inanmasına yol açtı.
Daha önce inanılan en eski orman, yeni rekorun sahibinden sadece 40 kilometre (25 mil) uzaklıktaki Gilboa Ormanıydı, ancak Kahire'de bulunandan yaklaşık 2 veya 3 milyon yıl daha genç olduğu düşünülüyor. 2016 yılında aynı ekip tarafından Norveç'te devasa bir tropikal fosil ormanı keşfedildi.
Daha karmaşık kök sistemlerine sahip daha büyük ağaçların yükselişinin, karbondioksitin atmosferden çekildiği ve sonunda kireçtaşı olarak depolandığı "hava koşulları" adı verilen bir süreci de tetiklediği düşünülüyor.
Dr. Berry, "Ağaçların atmosferden karbondioksiti nasıl çekmeye başladığını gerçekten anlamak için, en eski ormanların ekolojisini, yaşam alanlarını ve kök sistemlerini anlamamız gerekiyor" dedi.