Hilal ile başlayıp biten Ramazan, Arap ay takviminin dokuzuncu ayına denk gelir. Müslümanlar tarafından bunun, Kur'an'ın ilk ayetlerinin bin yıldan fazla bir süre önce Hz. Muhammed'e vahyedildiği zaman olduğuna inanılıyor. Müslümanlar güneşin doğuşundan batışına kadar yemeden, içmeden, dedikodu, yalan gibi kötü alışkanlıklardan uzak dururlar. Bu sadece bir öz-düşünme dönemi değil, aynı zamanda daha az şanslı olanlara hayırsever olmayı hatırlatmak anlamına da geliyor.
Arapça'da "orucu açma bayramı" anlamına gelen Ramazan Bayramı, Ramazan ayının sonunda üç gün boyunca dualar, ziyafetler, geçit törenleri, hediyeler ve hayırseverlik yoluyla kutlanır. İşte dünya çapında nasıl kutlandığına bir bakış…
Senegalli Müslümanlar, 18 Temmuz 2015'te Senegal'in Dakar kentindeki Seydina Limamou Mozolesi'nin arka bahçesinde ve bitişiğindeki plajda Ramazan Bayramı namazını kılıyor.
Çinli Hui Müslüman erkekler, 6 Temmuz 2016'da Pekin'deki tarihi Niujie Camii'nde Ramazan ayının sonunu kutlamak amacıyla Ramazan Bayramı namazından sonra tütsü yakıyor. Çin'deki tahmini 23 milyon Müslümanın neredeyse yarısı etnik olarak Çinli olan ve Mandarin dilini konuşan Hui'lerden oluşuyor.
Endonezyalı Müslümanlar, 2 Mayıs 2022'de Batı Java'nın Bogor kentindeki Cisadane nehri kıyısında Ramazan Bayramı namazına katılıyor. Endonezya, tahmini 205 milyon insanla dünyadaki herhangi bir ülke arasında en büyük Müslüman nüfusa sahip. Nüfusun %88’ini Müslümanlar oluşturuyor.
5 Mayıs 2022'de Pakistan'ın Karaçi kentinde düzenlenen Ramazan Bayramı festivalinde insanlar deveye binmenin keyfini çıkarıyor. Pakistan'da bayram, ailelerin ve arkadaşların orucun sonunu kutlamak ve selamlamak için bir araya geldiği önemli bir zamandır.
Her ikisinin de adı Fatima olan iki kadın, Ramazan Bayramını kutlamak için Londra'daki Regent's Park'ta yürüyüşe çıkıyor. İngiltere ve Galler'deki Müslümanların sayısı 2011'de 2,7 milyondan 2021'de 3,9 milyona çıktı. Londra, Ramazan ayının sonunu kutlamak için Trafalgar Meydanı'nda her yıl bir festivale ev sahipliği yapıyor.
Lübnanlı semazen dervişleri, 8 Haziran 2017'de başkent Beyrut'un Verdun Caddesi'nde kutsal Ramazan ayı boyunca gösteri yapıyor. Semazen ritüeli, Sufi Müslümanlar tarafından 13. yüzyıl şairi Mevlana'nın onuruna yapılıyor.
Los Angeles'ın güneyindeki çocuklar Ramazan Bayramı'nı kutluyor. Çeşitli ırk, etnik köken ve sosyoekonomik kökenden gelen tahminen üç ila dört milyon Amerikalı Müslüman, ABD'de giderek büyüyen bir azınlığı temsil ediyor.
Afgan sirk sanatçısı, 9 Ağustos 2013'te Celalabad'daki Ramazan Bayramı'nın ikinci gününde bir fuarda "Ölüm Duvarı" olarak adlandırılan yerde motosiklete biniyor.
Müslümanlar 5 Temmuz 2016'da Moskova'daki merkez camide dua etmek için bir araya geliyorlar. Şehir yaklaşık bir milyon Müslümana ev sahipliği yapıyor ve Moskova Times Katedral Camii'nde sınırlı yer olduğunu, dolayısıyla ibadet edenlerin sık sık camiye akın ettiğini bildiriyor.
Filistinli bir sanatçı, 22 Haziran 2015'te Gazze Şehri'ndeki İtalyan Kulesi'nin önündeki enkazın tepesinde kıvılcımlar çıkaran bir tel ile izleyicileri eğlendiriyor.