Merve Dere/Muhabir

Bu önemli keşif, NASA'nın duyurusuna göre, "TOI-715 b" adı verilen bu gezegenin Dünya'nın 1,5 katı büyüklüğünde olduğunu ve yıldıza olan uzaklığıyla sıvı halde su bulundurabilecek bir yörüngede dolaştığını gösteriyor.

Birmingham Üniversitesi araştırma görevlisi Dr. Georgina Dransfield liderliğindeki uluslararası bir bilim insanı ekibi tarafından yapılan bu keşif, Geçiş Halindeki Öte Gezegen Araştırma Uydusu (TESS) kullanılarak gerçekleştirildi. "TOI-715 b" adlı bu gezegen, yıldızı etrafında 19 günde bir tam tur atarak dikkat çekiyor.

50 yıl sonra Ay'a dönüş: NASA 9 bölge belirledi 50 yıl sonra Ay'a dönüş: NASA 9 bölge belirledi

Açıklamada ayrıca, "TOI-715 b"nin bulunduğu sistemde muhtemelen başka bir Dünya büyüklüğünde gezegenin daha olabileceği belirtiliyor. Bu kırmızı cüce yıldızın, Güneş'ten daha küçük ve soğuk olduğu belirtilerek, bu tür yıldızların genellikle kayalık gezegenleri barındırdığı vurgulanıyor.

Araştırma sonuçlarına göre, "TOI-715 b", yıldızının çevresindeki bir turunu 19 günde tamamlıyor ve bu nedenle daha sık gözlemlenebiliyor. Ayrıca, bu sistemin merkezinde başka bir gezegenin bulunma olasılığı da araştırmacılar tarafından dile getiriliyor. Eğer bu başka bir gezegen keşfedilirse, bu, TESS tarafından keşfedilen yaşanabilir bölgedeki en küçük gezegen olabilir.

Muhabir: Merve Dere