Avustralya’daki Monash Üniversitesi'nden araştırmacılar, Dünya'nın yaklaşık 466 milyon yıl önce Satürn’dekine benzer bir halka sistemine sahip olabileceğini öne süren bir çalışma yayımladı. Araştırmada, gezegenimizin geçmişine dair meteor kraterleri incelendi ve bu dönemde büyük bir asteroidin Dünya’nın çekim kuvvetiyle parçalanarak etrafında bir halka oluşturmuş olabileceği teorisi ortaya atıldı.

Araştırmaya göre, bu halka, gezegenin etrafında gölge oluşturarak güneş ışığını engellemiş ve bu durum küresel soğumaya yol açmış olabilir. Profesör Andy Tomkins liderliğindeki ekip, halkadan gelen parçaların "milyonlarca yıl" boyunca Dünya'ya düştüğünü ve bu süreçte jeolojik kayıtlarda meteor çarpmalarında ani artış görüldüğünü belirtti.

Trump’ın zaferi AB’nin kripto liderliğini tehdit edebilir mi? Trump’ın zaferi AB’nin kripto liderliğini tehdit edebilir mi?

Tomkins, böyle bir halkanın Dünya'nın iklimi üzerinde önemli etkiler yaratabileceğini ifade ederek, bu bulgunun, Dünya dışı olayların iklim üzerindeki potansiyel etkilerini anlamaya katkı sağladığını vurguladı. Bu çalışma, "Earth and Planetary Science Letters" dergisinde yayımlandı.

Bu teori, Dünya'nın geçmişindeki iklim değişikliklerine yeni bir bakış açısı kazandırıyor.

Kaynak: AA