Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO) Sözcüsü Clare Nullis, Avrupa genelinde yaşanan mevsim normallerinin üzerindeki sıcaklıklarla ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Nullis, sıcaklıkları son 30 yıllık bir periyoda göre değerlendirdiklerini belirterek, 1991-2020 yılları arasındaki sıcaklık ortalamalarının üzerinde ölçümler yaptıklarını söyledi. Nullis, "Havaların 30 yıllık ortalamadan daha sıcak olduğunu gösteren bu veriler, iklim değişikliğinin mevcut aşırı sıcakların arkasındaki en büyük itici güç olduğunu ortaya koyuyor" dedi.
"Birçok Avrupa Ülkesi En Sıcak Temmuz Ayını Geçirdi"
Nullis, "Bu yaz birçok sıcaklık rekoru kırıldı. Birçok Avrupa ülkesi, kayıtlardaki en sıcak temmuz ayını yaşadı" diyerek, Avrupa'da bugüne kadar kaydedilen en yüksek sıcaklığın 11 Ağustos 2021'de Sicilya'da ölçülen 48,8 santigrat derece olduğunu vurguladı.
Belçika ve Fransa'da "Aşırı Sıcak" Alarmı
Ağustos ayında da sıcak hava dalgaları Avrupa'yı etkisi altına almaya devam ediyor. Belçika'da, Kraliyet Meteoroloji Enstitüsü tarafından yayımlanan uyarıyla, ülkenin büyük bölümünde 12 ve 13 Ağustos için "turuncu alarm" verildiği, bazı bölgelerde ise "sarı alarm"ın sürdüğü açıklandı. Fransa'da ise sıcaklıklar nedeniyle 45 vilayette "turuncu" alarm verildiği bildirildi.
İngiltere ve İsviçre'de Sıcaklık Rekorları Kırıldı
İngiltere, 12 Ağustos'ta bu yılın en sıcak gününü yaşadı. Cambridge'de ölçülen 34,8 derece, 2022'den bu yana kaydedilen en yüksek sıcaklık oldu. İsviçre'de de sıcaklık rekorları kırıldı. 12 Ağustos'ta Cenevre'de 33, Zürih'te ise 34 santigrat derece sıcaklık ölçüldü.
Avrupa, Küresel Ortalamanın Üzerinde Isınıyor
Copernicus uydu izleme sistemi verilerine göre, 21 Temmuz, küresel olarak kaydedilen "en sıcak gün" oldu. Uzmanlar, Avrupa'nın son 50 yılda küresel ortalamanın iki katından daha fazla ısındığını belirtiyor. Bu yıl da Avrupa'da aşırı sıcaklar etkisini sürdürmeye devam ediyor, özellikle Akdeniz ve Balkanlar uzun süreli sıcak hava dalgalarından etkileniyor.