Hazal Mihrace Göksun - Muhabir
TÜİK, 11 Temmuz "Dünya Nüfus Günü"ne özle 2024 Dünya Nüfus Günü bültenini açıkladı. Bültende 2023 Birleşmiş Milletler nüfus tahminlerini kullandı.
BM'nin 1989'da nüfusun 5 milyar insana ulaştığı 11 Temmuz 1987, "Dünya Nüfus Günü" olarak kabul edildi. UNFPA her yıl bu günde nüfus ve kalkınma konularında farkındalık yaratma çalışmaları yapıyor.
TÜRKİYE DÜNYADA 18'İNCİ SIRADA
BM'nin nüfus projeksiyonlarına göre 2023 yılında en kalabalık nüfusa sahip ülke Hindistan. Hindistan'ın nüfusu 1 milyar 428 milyon 627 bin 663 kişi olurken, onu 1 milyar 425 milyon 671 bin 352 kişi ile Çin ve 339 milyon 996 bin 563 kişi ile Amerika Birleşik Devletleri izliyor. Bu üç ülke dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 39,7'sini oluşturuyor.
Türkiye ise 85 milyon 372 bin 377 kişilik nüfusu ile dünya genelinde nüfus büyüklüğü açısından 194 ülke arasında 18. sırada yer alıyor. Türkiye'nin nüfusu dünya toplamının yüzde 1,1'ini oluşturuyor.
GENÇ NÜFUS EN FAZLA SURİYE'DE
Genç nüfus oranının en yüksek olduğu ülke Suriye oldu. Suriye'de genç nüfus oranı %24,1 olarak kaydedildi. Bu oranlarla Orta Afrika Cumhuriyeti ve Doğu Timor'un ardından gelmektedir. Genç nüfus oranının en düşük olduğu ülke ise Ukrayna olarak belirlendi, genç nüfus oranı %6,8 olarak ölçüldü. Türkiye'nin genç nüfus oranı ise dünya genç nüfus ortalamasının hemen altında, %15,1 seviyesinde.
TÜRKİYE'NİN DOĞURGANLIK HIZI 1,51
Toplam doğurganlık hızının en yüksek olduğu AB ülkesi 1,79 çocuk ile Fransa olarak belirlendi. İrlanda ve Romanya da bu sıralamada yer aldı. En düşük doğurganlık hızına sahip ülke ise 1,22 çocuk ile Malta oldu. İspanya ve İtalya da düşük doğurganlık hızına sahip ülkeler arasında yer aldı. Türkiye'nin 2023 yılındaki toplam doğurganlık hızı ise 1,51 çocuk olarak kaydedildi ve AB üyesi 27 ülke ortalamasının altında kaldığı gözlemlendi.
Türkiye'nin genç nüfus oranı AB üye ülkelerinden yüksektir. Diğer taraftan, Türkiye'nin yaşlı nüfus oranı AB ortalamasının altındadır. Fransa, toplam doğurganlık hızı bakımından AB ülkeleri arasında en yüksektir. Monako ise en yüksek yaşlı nüfus oranına sahip ülkedir. Türkiye'nin toplam doğurganlık hızı AB ortalamasının altındadır ve yaşlı nüfus oranı dünya ortalamasının hemen üzerindedir.
TÜRKİYE'DE DOĞUMDA BEKLENEN YAŞAM SÜRESİ
Türkiye'de erkekler için doğumda beklenen yaşam süresi dünya ortalamasının üzerindedir, ancak AB ülkeleri ortalamasının altındadır. Türkiye'nin erkekler için beklenen yaşam süresi, Monako gibi ülkelerin gerisindedir. Kadınlar için ise Türkiye'nin doğumda beklenen yaşam süresi dünya ortalamasının üzerindedir, ancak AB ülkeleri ortalamasının altındadır. Türkiye'de kadınlar için beklenen yaşam süresi, İspanya gibi ülkelerin gerisindedir.