WMO tarafından yayımlanan raporda, sera gazı yoğunluğunun bu yıl rekor seviyelere ulaşmasının, iklim değişikliği ve global ısınma açısından ciddi bir tehdit oluşturduğu vurgulandı. Rapora göre, karbondioksit oranı, son 20 yılda yüzde 11,4 artarak, atmosferdeki birikim hızının hiç olmadığı kadar yükseldi.

AB'de USB-C zorunluluğu başladı AB'de USB-C zorunluluğu başladı

Ayrıca, 2023 yılında atmosferdeki karbondioksit artışının, bir önceki yıl olan 2022'den daha yüksek olduğu belirtildi. Karbondioksit emisyonlarının büyük bir kısmının atmosferde kalırken, okyanusların emdiği miktarın dörtte birinden fazlası ve kara ekosistemlerinin yaklaşık yüzde 30'unun emildiği ifade edildi. Ancak bu oranların, doğa olaylarına bağlı olarak her yıl değişkenlik gösterdiği kaydedildi.

"Paris Anlaşması Hedeflerine Ulaşmaktan Açıkça Uzaklaşıyoruz"

WMO Genel Sekreteri Celeste Saulo, sera gazı yoğunluğundaki artışın alarm zillerini çalması gerektiğini belirtti. Saulo, "Küresel ısınmayı 2 santigrat derecenin çok altında sınırlama ve sıcaklık artışını sanayi öncesi dönem ortalamasının 1,5 santigrat dereceyle sınırlama yönündeki Paris Anlaşması hedefine ulaşmaktan açıkça uzaklaşıyoruz. Bunlar sadece istatistiklerden ibaret değil" ifadelerini kullandı. Her bir derecelik sıcaklık artışının insan hayatı ve gezegene olumsuz etkiler doğuracağına dikkat çekti.

WMO Genel Sekreter Yardımcısı Ko Barrett ise, rapordaki verilerin potansiyel bir kısır döngü ile karşı karşıya olunduğu konusunda uyarıda bulundu. Barrett, "Doğal iklim değişkenliği karbon döngüsünde büyük rol oynuyor. Ancak iklim değişikliğinin kendisi, ekosistemlerin daha büyük sera gazı kaynakları haline gelmesine neden olabilir. Bu nedenle atmosferde küresel ısınmayı hızlandıracak daha fazla karbondioksit kalabilir" değerlendirmesinde bulundu.

Kaynak: AA