Dünya Bankası, Bangladeş'e destek amacıyla üst düzey bir toplantı düzenledi. Ulusal basına göre, geçici hükümetin "başdanışmanı" Muhammed Yunus, Dünya Bankası Bangladeş ve Butan Direktörü Abdoulaye Seck ile Dakka'da bir araya geldi.
2 Milyar Dolarlık Kredi
Dünya Bankası, bu mali yıl içinde kritik reformlar, sellerle mücadele, hava kalitesinin iyileştirilmesi ve sağlık alanında desteklemek amacıyla yaklaşık 2 milyar dolarlık yeni kredi sağlayabileceğini duyurdu. Seck, Bangladeş'i hızlı bir şekilde desteklemek istediklerini ve ülkenin mali ihtiyaçlarını karşılayacaklarını vurguladı.
"Reformlar 2 Milyon Kişi İçin Kritik Öneme Sahip"
Seck, reformların Bangladeş ve her yıl iş gücüne katılan 2 milyon genç için kritik önem taşıdığını belirtti. Yunus ise, Dünya Bankası'nın Bangladeş'in reformlarını finanse etme konusunda esnek olması gerektiğini, "15 yıllık kötü yönetimin" ardından yeni bir yolculuğa ihtiyaç duyulduğunu ifade etti. Yunus, "Bu küllerden yeni yapılar inşa etmeliyiz," dedi.
Bangladeş'te, 1971'deki Bağımsızlık Savaşı'nda görev alan kişilerin çocuklarına kamuda kontenjan ayrılması kararı sonrasında temmuz ortasında öğrenci önderliğinde protestolar başladı. Temmuz sonunda Yüksek Mahkeme'nin kontenjan oranlarını düşürmesiyle protestolar sona erdi.
Gösterilerdeki şiddetten sorumlu tutulan Cemaat-i İslami Partisi ve öğrenci kanadının yasaklanmasının ardından protestocular, hayatını kaybedenler için "adalet" talebiyle yeniden sokağa döküldü. Şiddet olayları sonucunda yüzlerce kişi hayatını kaybetti, binlerce kişi gözaltına alındı. Başbakan Şeyh Hasina, gösteriler sırasında resmi konutundan askeri helikopterle Hindistan'a gitmek zorunda kaldı ve bu esnada protestocular konutu bastı.
Nobel ödüllü Muhammed Yunus, 8 Ağustos'ta geçici hükümet başkanı olarak yemin ederek göreve başladı.