DSÖ tarafından düzenlenen Acil Durum Komitesi toplantısının açılışında konuşan Ghebreyesus, M çiçeği virüsünün Afrika ve diğer bölgelerde daha geniş çapta yayılma potansiyelinin bulunduğuna dikkat çekti. Özellikle Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde son on yıl içerisinde vaka sayılarının istikrarlı bir şekilde artması, DSÖ'nün bu konuda daha geniş çaplı bir müdahale planı geliştirmesine yol açtı.

Ghebreyesus, 2023 yılında bildirilen M çiçeği vakalarının önemli ölçüde artış gösterdiğini ve bu yıl Afrika'dan bildirilen vaka sayısının 14 bini aşarak, 524 ölümle sonuçlandığını belirtti. Ayrıca, Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde ortaya çıkan ve cinsel yolla yayılan "1b türü" virüsün hızla yayıldığını ve komşu ülkelerde de tespit edilmesinin endişe verici olduğunu ifade etti.

Ghebreyesus, salgının sadece bir türüyle değil, farklı ülkelerde farklı bulaşma yolları ve risk düzeyleri olan çeşitli salgınlarla uğraşıldığını vurguladı. Bu nedenle, Acil Durum Komitesi'nin toplanmasının kritik bir adım olduğunu kaydeden Ghebreyesus, DSÖ'nün salgınların nedenlerini anlamak ve müdahale stratejilerini belirlemek için etkilenen ülkelerle işbirliği yaptığını belirtti.

DSÖ Genel Direktörü, gözetim, hazırlık ve müdahale faaliyetlerini desteklemek amacıyla 15 milyon dolarlık bölgesel bir müdahale planı geliştirdiklerini söyledi. Ayrıca, DSÖ uzmanlarının M çiçeği için iki aşıyı önerdiğini ve bu aşıların çeşitli ülkeler tarafından onaylandığını vurguladı.

'Çare ayakta çalışmak' deniyordu, yeni araştırma ezberi bozdu 'Çare ayakta çalışmak' deniyordu, yeni araştırma ezberi bozdu

Afrika Birliği, M çiçeği virüsünün Afrika kıtasında hızla yayılması üzerine halk sağlığı için acil durum ilan etti.

M Çiçeği Virüsü Nasıl Bulaşır?

M çiçeği virüsü, kemirgen hayvanlar (fareler ve sincaplar gibi) ya da enfekte olmuş bireyler aracılığıyla bulaşıyor. Virüsün neden olduğu döküntülere temas etmek, enfekte giysileri kullanmak ve vücut sıvılarıyla temas etmek en yaygın bulaş yolları arasında yer alıyor. İlk belirtiler, virüsle temas ettikten sonraki 5 ila 21 gün içinde ortaya çıkabiliyor ve yüksek ateş, baş ağrısı, kas ağrısı, lenf bezlerinde şişlik ve ciltte su çiçeğine benzer kabarcıklar şeklinde görülüyor. Hastalığın tedavisi antiviral ilaçlarla yapılıyor ve vakaların çoğu birkaç hafta içinde iyileşiyor.

DSÖ, 2022 yılında, "maymun çiçeği" (Monkeypox) ismini ırkçılık ve ayrımcılık endişeleri nedeniyle "mpox" olarak değiştirmişti.

Kaynak: AA