Dengeli beslenme yalnızca ideal kiloya ulaşmak için değil aynı zamanda sağlıklı ve uzun bir yaşam adına da önem taşıyor. Pandemi döneminde vücudu hastalıklara karşı korumak ve direncini artırmak için dengeli beslenmek gerekiyor. Sağlıklı Beslenme ve İyi Yaşam Uzmanı Esra Oksay, yeterli ve dengeli beslenme konusunda Diriliş Postası’na açıklamalarda bulundu. Pandemi döneminde özellikle uzaktan çalışan ve oruç tutanlar için beslenme dengesi merak edilen konuların başında geliyor. Evden çalışma ve salgının getirdiği kısıtlamalar nedeniyle fiziksel aktivitesi kısıtlananların oruç ve beslenme düzenine dikkat etmesi gerektiğini vurgulayan Oksay, sahur ve iftar beslenme düzeni hakkında tavsiyelerde bulundu.
ORUÇ TUTMAK AÇ KALMAK DEĞİLDİR
Beslenmeyle ilişkili hastalık risklerinin, toplum açısından büyük önem taşıyan Ramazan ayında da özenle takip edilmesi gerektiğini belirten Oksay, “Bu ayda yapılan beslenme hataları, esasında gün boyu bir şey yenmemesine rağmen kilo aldırabilmektedir. Oruç tutmak, aç kalmak demek değildir. Oruç tutmak; doğru beslenme alışkanlıklarının ruhun terbiyesi ile birleşmesi, bütünleşmesidir. Ramazan ayı bittiğinde doğru beslenmemizden ödün vermemiş olmalıyız.” dedi.
VÜCUDUN DENGE KAZANMASI GEREKİYOR
Yediğimiz yiyeceklerin her biri vücutta belirli bir işlevi yerine getiren çeşitli besinler içeriyor. “Sağlıklı gıdalardan yeterli ve dengeli bir ölçüde alırsak vücudun bütün olarak bir denge kazanması sağlanıyor” diyen Oksay, “Sağlıklı beslenmede temel kural 3 ana ve 2 ara öğün şeklinde olmalı. Birinci önceliğimiz temel besin grupları ile hazırlanmış bir kahvaltı olmalıdır. Kahvaltı yapılmayan bir gün verimli olmaz. Daha sonrasında ara öğün mutlaka yapmalıyız ki uzun bir açlık ile öğlen yemeğine oturmayalım. Öğle yemeğinde protein, karbonhidrat ve lif dengeli bir öğün yapmalıyız, devamında ikinci ara öğünümüzde bitki çayı ya da kefir tüketmek çok faydalı olacaktır. Akşam yemeğinde ise daha hafif yersek örneğin, protein ve lif ağırlıklı bir menü se[1]çersek geceyi rahat geçirmemizi sağlarız. Kısaca özetlersek sağlıklı ve dengeli bir beslenme için çok yağlı, şekerli ve basit karbonhidratlardan uzak durmalıyız” diye konuştu.
RENKLİ BESLENMEK ÖNEMLİ
Renkli beslenmenin çok önemli olduğunu ve her türlü meyve-sebzenin bu süreçte tüketilmesi gerektiğini vurgulayan Oksay, “Tabii meyveyi de içeriğindeki fruktozdan dolayı tüketirken aşırıya kaçmamamız gerekiyor. Her zaman olduğu gibi bu dönemde de çok yağlı, şekerli ve hamurişi tarzı gıdalardan uzak durmalıyız. Çünkü bu gıdalar hem aşırı kilo alımına sebep olur. Hem de bağışıklığımızı düşürür” şeklinde konuştu.
KULAKTAN DUYMA BİLGİLERLE HAREKET EDİLMEMELİ
65 yaş üzerinde olan ve kronik hastalığı bulunan bireylerin de oruç tutmak isterlerse doktor kontrolü ve önerisine başvurmalarını öneren Oksay, mutlaka bir uzman kontrolünde kişiye özel hazırlanmış bir beslenme programını takip etmeleri gerektiğini vurguladı. Oksay, “Yaşlanma ile fiziksel aktivitede ve metabolizmada düşüşler meydana gelmektedir. Pandemi kaynaklı kısıtlamalarla birlikte yaşlıların fiziksel olarak aktifliği daha da düştü. Bu nedenle tüm yaş gruplarında olduğu gibi yaşlılarda da beslenme oldukça önemli. Kulaktan duyma bilgilerle hareket etmemeliler. Çünkü yanlış beslenme sonucu rahatsızlıklarında ilerleme söz konusu olabilir. Özetleyecek olursak eğer, sağlıklı yaşamak için; sağlıklı ve dengeli beslenmek, düzenli uyku, yeterli su tüketimi ve mümkün olduğunca hareketli bir yaşam tarzını benimsemeniz gerekiyor” değerlendirmesinde bulundu.
SU TÜKETİMİ DENGELENMELİ
“Mutlaka günde en az 6 ila 8 saat arasında uyumalıyız” diyen Oksay,“Yeterli uyku vücudumuzun sağlıklı işlemesi ve
bağışıklığı için çok önemlidir. ikinci olarak su tüketimi en az 2-2,5 lt olmalıdır. Ramazan ayındı su tüketimini iftar ve sahur arasında dengelemeliyiz” ifadelerini kullandı.