DEMET İLCE / MUHABİR

Süperiletkenlik, manyetik alanları malzemenin dışına iterken hiçbir elektrik direncine sahip olmama (yani elektriği enerji israfı olmadan iletme) yeteneği anlamına gelir. Bu belirli bir kritik sıcaklığın altında gerçekleşir. Geleneksel süperiletkenlerde bunun nedeni, bir durumda bağlanan elektron çiftlerinin oluşmasıdır. Bunlara bakır çiftleri denir. Geleneksel olmayan süperiletkenler aynı makroskobik özellikleri gösteriyor ancak bu duruma farklı bir şey neden oluyor.

Geleneksel ve alışılmamış süperiletkenler arasında başka bir fark daha vardır. Birincisi mutlak sıfıra çok daha yakın bir kritik sıcaklığa sahip olma eğilimindeyken, ikincisi yüksek sıcaklıkta süperiletkenliğe sahip olabilir. Şimdi, yüksek sıcaklıktan bahsettiğimizde 77 Kelvin'in üzerini kastediyoruz; bu, oda sıcaklığındaki süperiletkenliğin kutsal kâsesinden hâlâ uzakta ama en azından yolda.

Miassit burada devreye giriyor. -267,75°C (-449,95°F) gibi düşük kritik sıcaklığına rağmen, daha yüksek bir kritik sıcaklığa sahip süperiletkenlerin alışılmadık özelliklerini paylaşıyor ve araştırmacılar, onu alışılmadık süperiletkenliğin kökenini daha iyi anlamak için kullanmayı umuyorlar.. Mineral, 17 atom rodyum ve 15 kükürt (Rh 17 S 15) içeren karmaşık bir kimyasal formüle sahiptir.

Ames Ulusal Laboratuvarı'ndan kıdemli yazar Ruslan Prozorov, yaptığı açıklamada, "Sezgisel olarak bunun odaklanmış bir arama sırasında kasıtlı olarak üretilen bir şey olduğunu ve doğada var olamayacağını düşünüyorsunuz. Ama öyle olduğu ortaya çıktı." dedi.

Bilim insanları ölü meyve sineğinin ilk ve en büyük beyin haritasını üretti Bilim insanları ölü meyve sineğinin ilk ve en büyük beyin haritasını üretti

Doğadaki miassit, Rusya'nın Çelyabinsk Oblastı'ndaki Miass Nehri yakınında bulundu. Onu oluşturan elementler oksijenle reaksiyona girme eğiliminde olduğundan oldukça nadirdir. Aynı zamanda iyi biçimlendirilmiş kristallere dönüşmüyor, dolayısıyla özellikleri yalnızca laboratuarda büyütülerek değerlendirilebiliyor.

Araştırmacılar rodyum-kükürt sistemlerini ilginç süper iletkenlerin var olabileceği bir yer olarak görüyorlardı. Prozorov'un grubu malzemeyi mutlak sıfırın (-273,1°C/-460°F) biraz üzerinde tuttu ve süperiletkenlik belirlendikten sonra bunun ne kadar geleneksel olduğunu test ettiler.

Testlerden biri "Londra nüfuz derinliği" olarak adlandırılıyor. Geleneksel bir süperiletkende, zayıf bir manyetik alan, malzemenin büyük bir kısmına sabit bir uzunlukta nüfuz edebilir. Alışılmadık bir durumda bu durum sıcaklıkla değişir.

Diğer bir yaklaşım ise malzemeye yüksek enerjili elektronlarla çarparak kusurlara neden olmaktı. Geleneksel olmayan süperiletkenler bu kusurlara karşı oldukça hassastır. Ve miassit alışılmadık bir süperiletken gibi davrandı.

Profesör Paul Canfield şunları ekledi:

"Bu, büyük yağlı balıklarla dolu gizli bir balık avlama deliği bulmak gibi. Rh-S sisteminde üç yeni süper iletken keşfettik. Ve Ruslan'ın ayrıntılı ölçümleri sayesinde miasitin alışılmadık bir süper iletken olduğunu keşfettik."

Iowa Eyalet Üniversitesi ve Ames Lab'dan Canfield bu proje için miassit sentezledi.

Muhabir: Demet İlce