İki bireyin DNA'ları üzerinde yapılan bir analize göre; Avrupa'da daimi olarak ikamet eden ilk modern insanlar, yaklaşık 37.000 yıl önce Kırım'a yerleşti. 7.000 yıl içinde onların torunları, Venüs heykelciklerini, taş aletleri ve mücevherleri içeren bir kültürün doğuşunu sağladı.

Her ne kadar antropologlar, bazı insan gruplarının yaklaşık 60.000 yıl önce Afrika'yı terk etmeye başladığını uzun zamandır biliyor olsa da, çoğu, belirli bir bölgede uzun süre kalmayan göçebelerdi. Yaklaşık 40.000 yıl önce, güney İtalya'daki bir süper yanardağ, Avrupa'daki insanların ve Neandertallerin çoğunu yok etti. Bu olaylar antropologların günümüz Avrupalılarının atalarının ne zaman gelip yerleşmeye karar verdiklerini merak etmelerine neden oldu.

Uluslararası bir araştırma ekibi, Kırım Yarımadası'ndaki Buran-Kaya III bölgesinden çıkan bir iskelet koleksiyonu arasında, Avrupa'nın ilk daimi sakinlerini bulduklarına inanıyor. Bulguları, 23 Ekim'de Nature Ecology and Evolution dergisinde yayınladılar.

İlk olarak 1990 yılında keşfedilen bir mağara alanı olan Buran-Kaya III, Orta Paleolitik dönemden Orta Çağ'a (en az 50.000 yıllık bir süre) kadar uzanan zengin insan faaliyeti birikimlerine sahip. Ancak arkeologlar en çok 38.000 ila 34.000 yıl öncesine tarihlenen katmanlarla ilgileniyor çünkü bunlar Gravettian kültüründen kalma eserlere benzer taş aletler ve oyulmuş kemikler gibi nesneleri içeriyor. Bu kültür yaklaşık 33.000 yıl öncesinden başlayarak Avrupa'ya yayıldı; bu da Buran-Kaya'nın Avrupa'daki kalıcı yerleşimlerin en eski kanıtı olabileceğini ve Gravettian kültürünün ortaya çıkmasına neden olabileceğini gösteriyor.

Buran-Kaya halkının Gravettian alet yapımcılarının ataları olduğu fikrini araştırmak için, paleogenomik uzmanları Eva-Maria Geigl ve Fransa Ulusal Bilimsel Araştırma Merkezi'nden (CNRS) Thierry Grange liderliğindeki araştırma ekibi, iki erkeğin genomlarını sıraladı.

İki erkeğin genomunu sıraladıktan ve bunları o sıralarda Avrupa'da yaşayan diğer insanlarla karşılaştırdıktan sonra araştırmacılar, erkeklerin daha yaşlı olanlardan çok daha genç (daha yeni) Avrupa genomlarına benzediği sonucuna vardı. Araştırmanın yazarları, bu bulgunun Buran-Kaya halkını güney İtalya'daki Phlegraean Tarlalarında süper yanardağ patlamasından sonra Avrupa'ya giren nüfus dalgası arasına yerleştirdiğini ileri sürdü.

Özellikle Buran-Kaya halkının, 7.000 yıl sonra yaygın olarak görülen Gravettian tarzı taş aletlerle ve bölgeden yaklaşık 1.865 mil (3.000 kilometre) uzakta bulunması dikkat çekici. Araştırmacılar, iklimin yaklaşık 38.000 ila 35.000 yıl önce ısınmasıyla birlikte, insanların Kırım'dan ve diğer güney sığınaklarından yayıldığını, Doğu ve Orta Avrupa'ya yerleştikçe kültürlerini de yanlarında götürdüklerini öne sürdü.

Geigl, "Çalışmamız, Avrupa'nın anatomik olarak modern insanlar tarafından doldurulmasına ilişkin bulmacaya temel bir parça ekliyor." dedi. Geigl, genetik sonuçların Ukraynalı arkeologların "Buran Kaya III'teki bireylerin Gravettian kültürünü üreten Batı Avrupalıların ataları olduğu" hipotezini desteklediğini söyledi.

Ancak iki genomu yaygın ve uzun ömürlü bir kültüre bağlamak her zaman kolay değil. Colorado Eyalet Üniversitesi antropoloji profesörü Mica Glantz, Buran-Kaya'nın kısmi genomlarının, "Buran-Kaya III'ün atalarının Avrupa'dan gelmiş ve onların soyundan gelenlerin Avrupa'da kalmış gibi göründüğünü" belirterek, zaten bildiğimiz şeyleri birçok yönden doğruladığını belirtiyor.

Glantz, genomların alet gelenekleriyle eşleştirilmesine karşı uyarıda bulundu; çünkü aletlerin coğrafi ve zamansal dağılımı "Derin ve geniş. Ayrıca bir genom, tek bir yeri ve zamanı temsil eder." Aksine, alet geleneklerinin, gelişimlerine katkıda bulunan birden fazla genetik popülasyon tarafından paylaşılmasıyla daha iyi anlaşıldığını söyledi.

Bu antik bireylerle Gravettian bağlantısı gelecekteki çalışmalarda geçerli olmasa bile, Geigl ve ekibinin ürettiği genomik sonuçlar ilginç bir bulguya işaret ediyor: Phlegraean patlaması Homo sapiens ve Neandertallerin tamamen yok olmasına neden olmadı.

Geigl, "Sonuçlarımız, yaklaşık 38.000 yıl önce Doğu Avrupa'ya yeni gelenlerle çiftleşen, bu iklim krizinden sağ kurtulanların var olduğunu gösteriyor. Dolayısıyla tam bir nüfus değişimi olmadı." dedi.

Kaynak: livescience

Editör: Haber Merkezi