Dişlerde bulunan sigara lekeleri için tasarlanmış diş macunları bulunur; fakat bu macunlar her zaman lekeleri temizlemeyebilir. Bu macunları kullanırken her macun fırçalamada macunun üzerine yeteri miktar da karbonat dökülür ve fırçalama işlemi sürekli olarak bu şekilde yapılırsa dişlerde beyazlaşma görülecektir. Karbonatın beyazlatma özelliği diş üzerinde de oldukça etkilidir. Bunların yanı sıra daha hızlı ve kesin bir yöntem olarak dişçiler, diş beyazlatma işlemi yapar. Diş beyazlatma işlemleri için diş hekimi bir merhem ile diş lekelerini giderebilirken başka bir yöntem ile de mavi ışıklar aracılığıyla diş beyazlatma yöntemi anında gerçekleştirilir.

Dişlerde Leke Oluşum Sebepleri Nelerdir?

Dişlerde oluşan lekelerin farklı birçok sebebi bulunur. Bu sebepler tükettilen gıdalardan, diş bakımına kadar uzanan sebeplerden oluşur. Diş lekelerinin farklı çeşitleri bulunur. Bunlar kişinin beslenmesine ve alışkanlıklarına bağlı olarak değişkenlik gösterir. Dişlerde oluşan lekelerin en çok etkileyici sebepleri şunlardır:

  • Düzenli tüketilen alkol ve sigaradan kaynaklı oluşan lekeler.
  • Sürekli olan asitli içecek tüketimi.
  • Diş bakımlarının düzenli olarak yapılmaması.
  • Genetik sebeplerden kaynaklı diş bozuklukları ve lekeleri.
  • Diş aşındıran macun kullanımı.
  • Yaş ilerlemesinden kaynaklanan diş lekelenmeleri, sararmalar ve grileşmeler.
  • Aşırı ve sık şekilde kahve çay tüketimi.
  • Dişlerin yapısını bozacak şekilde diyetler yapmak.

Bazı bireylerin dişlerinde ki lekeler beslenmeye ve dış etkenlere bağlı oluşurken, bazı bireylerde ise doğuştan sarı dişleri olur. Bunun sebebi ise anne olan bireyin hamilelik döneminde sürekli olarak antibiyotik kullanmasından kaynaklanır ve böylece bebekte çıkacak dişlerde doğuştan lekeler bulunur. Bu lekeler bir hekim yardımı ile daha hızlı giderilebilir.

Diş Beyazlatma Ne Kadar Etkili?

Diş beyazlatmalar, uzman hekimler tarafından yapılan işlemlerdir. Bu işlemler genelde kesin çözümler verir ve en etkili ve doğru çözüm olduğu için tercih edilir. Bazı diş lekeleri için hekimler evde uygulanabilecek tedavi yöntemi önerirken, bazı ilerlemiş lekeler için ise klinikte sadece doktor kontrolünde diş beyazlatma yöntemi uygulanır ve bu yöntem tüm işlemlerden daha hızlıdır. Kesin çözüm doğurur ve genellikle dişlere zarar verilmeden yapılan bir işlemdir. Diş hekimi tarafından yapılan yapılan diş temizleme yöntemi genellikle 1,1-5 saat aralığında sürecektir. Uygulanan tek seans ile dişlerde ki lekeler ortadan kalkarak farkedilen bir beyazlık sağlanacaktır.

Dişlerde Oluşan İç Ve Dış Lekelerin Farkı Nedir?

Dişler üzerinde ve arkasında oluşan lekeler farklı etkenler sonucu ortaya çıkar. Dişlerin dış yüzeyi daha çok fırçalama ve dış etkenlerden etkilenirken, iç lekelerde durum ise farklıdır. İç diş lekeleri genellikle uygun fırçalama yapılmadığı taktirde dişlerin iç kısmında bulunan yemek kalıntılarının oluşturduğu lekelerden kaynaklanır. İç ve dış lekelerin oluşum sebepleri ve farklı şu şekildedir:

  • Dış yani harici lekeler olarak adlandırılan lekeler, dışın yüzeyinde meydana gelen lekelerdir. Bu lekeler genellikle aşırı sigara ve alkol tüketimine bağlı olarak, düzenli diş bakımı yapılmadığı taktirde ortaya çıkan lekelerdir. Bunların yanı sıra bu lekeler çoğunlukla çay ve kahve tüketiminden de kaynaklanır. Bu şekilde basit olan lekeler için leke giderici özelliği bulunan macunlar uygulanabilir.
  • İç yani esas denilen lekeler ise genellikle bu lekeler diş gelişim sürecinde alınan yoğun antibiyotiklere bağlı olarak ortaya çıkar. Bunun yanı sıra dişler içerisinde bulunan lekeler zararlı besinlerden de kaynaklı olur. Bu lekeler oluştuğunda kesinlikle beyazlatma metotları uygulanmalı ve bir hekime başvurulması gerekir.

Diş Beyazlatma Yöntemi Uygulanan Dişler Yeniden Lekelenir Mi?

Diş Beyazlatma metodu uygulanmış dişlerde yeniden lekelenmeler meydana gelebilir. Dişlere uygulanan beyazlatma yöntemi her dişte aynı etkiyi göstermez. Dişin yapısına , orijinalliğine ve leke derecesine bağlı olarak değişir. Diş beyazlatma uygulamalarından sonra sonuç ne kadar iyi olursa olsun yeniden lekelenme meydana gelmesi çok olası bir durumdur. Dişlerin daha uzun süre sağlıklı ve beyazlığını koruması için tüketilen gıdalara dikkat edilmesi gerekir. Diş lekeleri yeniden oluşumunun önüne geçilmesi için düzenli bakım yapılması zorunludur.

Editör: Haber Merkezi