Forumda, Medeniyetler İttifakı'nın faaliyetleri ve gelecek planları tartışılacak. Ayrıca, ırkçılık, ayrımcılık, yabancı düşmanlığı ve İslam karşıtlığı gibi uluslararası barışı ve toplumsal huzuru tehdit eden sorunlara çözüm önerileri masaya yatırılacak.

Dışişleri Bakanı Fidan, Suriye’deki yeni yönetimin lideri Şara ile Kasyun Dağı’nda çay içti Dışişleri Bakanı Fidan, Suriye’deki yeni yönetimin lideri Şara ile Kasyun Dağı’nda çay içti

Dünya Liderleri de Katılacak

Etkinliğe Portekiz Cumhurbaşkanı Marcelo Rebelo de Sousa, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, İspanya Kralı 6. Felipe ve Medeniyetler İttifakı Dostlar Grubu'na üye ülkelerin temsilcileri de katılım gösterecek. Forum kapsamında ayrıca, "BM Dini Mekanların Korunması Küresel Konferansı" da düzenlenecek.

Fidan'dan Önemli Mesajlar

Bakan Fidan, yapacağı konuşmada kutuplaşma, ayrımcılık ve aşırıcılığın artışına dikkat çekecek. Orta Doğu'daki sorunlara çözüm bulunmadan küresel barışın mümkün olmadığını vurgulayacak olan Fidan, İslam karşıtlığına karşı ortak bir duruşun gerekliliğine işaret edecek. Ayrıca, BM bünyesinde bir İslamofobiyle Mücadele Özel Elçisi atanması fikrini gündeme taşıyacak.

Cascais Bildirisi Kabul Edilecek

Forum sonunda, Dostlar Grubu ülkelerinin hazırladığı Cascais Bildirisi yayımlanacak.

Türkiye'nin Öncü Rolü

Türkiye, 2005'te İspanya ile birlikte başlattığı Medeniyetler İttifakı girişimiyle BM çatısı altında önemli bir diyalog platformu oluşturdu. İslamofobiyle mücadelede etkin bir rol oynayan Türkiye, 2024-2026 Eylem Planı'na bu konuya özel bir bölüm eklenmesini sağladı.

Medeniyetler İttifakı, şiddet içeren aşırıcılığın önlenmesi, kültürler arası diyalog ve dini hoşgörüsüzlükle mücadele gibi önceliklerle faaliyetlerini sürdürüyor. 2022’de Fas’ta düzenlenen son forumun ardından Cascais'teki buluşma, ittifakın geleceği için kritik adımların atılacağı bir platform olacak.

Kaynak: AA