Celal Topçu - Muhabir

Güneşte kurutulan çamaşırların daha iyi kokmasının ardındaki bilimsel nedenleri araştıran bir çalışma, Kopenhag Üniversitesi'nden bir araştırma ekibi tarafından bir başlatıldı. Çalışmada, temiz suyla yıkanmış üç havlu, farklı kurutma koşullarında incelendi.

Havlular, gölgede, güneş alan bir balkonda ve karanlık bir odada kurutuldu. Kurutma işlemi sonrasında havlular plastik torbalarda 15 saat bekletildi ve ardından farklı kimyasalların salınımı ölçüldü.

Dışarıya Asılan Yıkanmış Çamaşırlar Neden Daha Iyi Kokar 3

HAVLULARIN NONANAL İÇERDİĞİ TESPİT EDİLDİ 

Araştırmacılar, güneşte kurutulan havluların daha fazla aldehit ve keton içerdiğini belirledi. Bu kimyasallar, genellikle parfüm veya bitki kokusuyla ilişkilendirilir. Ayrıca, güneşte kurutulan havluların, kakulede bulunan pentanal, narenciye benzeri kokuları olan oktanal ve gül çiçeklerinin kokusuna benzeyen nonanal içerdiği bulundu.

Dışarıya Asılan Yıkanmış Çamaşırlar Neden Daha Iyi Kokar 2

Beyza öğretmen okuldaki tek öğrencisine arkadaş oldu Beyza öğretmen okuldaki tek öğrencisine arkadaş oldu

GÜNEŞ IŞINLARI ISLAK YÜZEYDEKİ KİMYASALLARI DEĞİŞTİREBİLİYOR 

Bu farklılıkların nedeni tam olarak anlaşılamamış olsa da, araştırmacılar güneş ışığının etkisinin önemli olduğunu düşünüyor. Özellikle, güneş ışığının ıslak yüzeylerdeki kimyasal bileşenleri değiştirdiği ve çeşitli kokuların oluşumuna katkıda bulunduğu öne sürülmektedir.

Malte Frydenlund, araştırmanın ortak yazarlarından biri, bu mekanizmanın açık havadaki tüm yüzeylerde gerçekleşebileceğini ve maddelerin bozunması için önemli olduğunu belirtiyor. Bu nedenle, güneş ışığının etkisi üzerine yapılan bu çalışmanın, çeşitli maddelerin nasıl değiştiği konusunda daha iyi bir anlayış sağlayabileceğini düşünüyorlar.

Editör: Tuğçe Huy