DEMET İLCE / MUHABİR

Diş sağlığınıza dikkat etmek, diş çürümesi ve diş eti hastalığı gibi enfeksiyonlara yol açabilecek bakteri oluşumunu durdurur.

DSÖ eğiticisi Türk doktor, Ukrayna'daki meslektaşlarına hayat kurtarma eğitimi verdi DSÖ eğiticisi Türk doktor, Ukrayna'daki meslektaşlarına hayat kurtarma eğitimi verdi

Taze bir nefes için dili temizleyin

Diliniz çok fazla bakteri barındırabilir, bu nedenle tıpkı dişleriniz gibi onu da temiz tutmak önemlidir.

Kozmetik diş hekimi Dr. Tom Crawford-Clarke, "Dilin arkasına gitmek, bakterilerin saklandığı yer burası olduğundan ağız kokusunu gidermeye yardımcı olacaktır" diyor.

Dilinizi temiz tutmanın en kolay yolunun diş fırçanızı kullanmak olduğunu ekliyor ve şöyle devam ediyor:

“Dilinizi mümkün olduğu kadar dışarı çıkarın ve arkadan öne doğru fırçalamaya başlayın. Kullanımı biraz daha kolay olan ve öğürmenize neden olma olasılığı daha düşük olan özel dil kazıyıcılar alabilirsiniz. Sadece 5 veya 10 saniye birçok bakteriden kurtulabilir.”

Hijyenist ve diş terapisti Camilla Bevan şunları ekliyor:

“Özellikle bakır dil kazıyıcılar, antimikrobiyal özellikler içerdikleri için şiddetle tavsiye ediliyor. Dil kazıyıcı kullanmak yalnızca bakteri düzeylerini ve ağız kokusunu azaltmakla kalmaz, aynı zamanda tat alma duyunuzu da iyileştirip artırabilir!"

Gülümsemenin yaşlanmasını önlemek için diş ipi

Yiyecek artıklarını çıkarmak için dişlerin arasından doğru şekilde geçmek ağız sağlığının anahtarıdır.

Camilla şöyle diyor:

"Diş fırçalama tek başına diş yüzey alanının yalnızca yüzde 60 ila 70'ini temizler, dolayısıyla dişlerinizin arasını temizlemiyorsanız dişlerinizin yüzde 30 ila 40'ına dokunulmamış kalır! Bu bölgeler genellikle hem çürük hem de diş eti hastalığı için sıcak noktalardır. Diş ipi kullanmaktan kaçınırsanız, dişlerin arasında hızla lekelenme ve diş taşı birikintilerinin oluştuğunu görebilirsiniz. Bu, dişlerin daha sarı görünmesine ve gülüşünüzün daha yaşlı bir görünüme neden olmasına neden olabilir."

Diş ipini herkese uyacak tek tip bir ürün olarak düşünebilirsiniz, ancak günümüzde dişlerinizin arasındaki boşluklara en iyi şekilde oturacak şekilde farklı boyutlarda küçük fırçalar satın alabilirsiniz.

Camilla şöyle diyor:

“İnsanların ağız içinde birçok farklı boşluk ve boşluk olabilir. Bu nedenle bazı kişiler için diş ipi kullanmak, bazı kişiler için ise diş arası fırçaları daha iyidir. Ancak çoğu zaman bu ikisinin bir kombinasyonunu kullanmanız gerekebilir, bu da tüm yiyecek ve bakterilerin ortadan kaldırılmasını sağlayacaktır.”

Diş hijyenistiniz veya diş hekiminiz, ağzınızın her bölgesinde satın almanız ve kullanmanız için en iyi olanı açıklamaya yardımcı olabilir.

Diş ipi kullanımından birkaç gün sonra kanama durmalıdır. Değilse, diş eti hastalığınız olduğunu gösterebilir; bu nedenle diş hekiminize veya hijyen uzmanınıza başvurmak için randevu alın.

Dr Crawford-Clarke şunları söylüyor:

"TeePee veya Curaprox gibi diş arası fırçalarının kullanımı diş ipinden daha kolaydır ve dişler arasındaki büyük boşluklarda daha etkilidir. Farklı boyutlarda geliyorlar, bu yüzden biraz direnç sağlayacak kadar büyük, ancak itilmesi acı verici olmayan bir boyut almak istiyorsunuz."

Diş ipi kullanmak için, diş ipi bandının iki işaret parmağınızın çevresine birkaç kez dolanacak kadar uzun bir kısmını çekin, böylece iyi bir kavrama elde edilebilir.

Camilla, "Dişin her bir parçasının etrafında bir 'C' şekli oluşturulmalı ve diş ipi diş etinin biraz altına ayarlanmalıdır" diyor.

Dr Crawford-Clarke şunları ekliyor:

"Bir dişin bir tarafına gidin, ardından birkaç kez yukarı ve aşağı gidin, ardından aynısını diğer dişte de birkaç kez yukarı ve aşağı yapın ve diş ipini içinden çekin. Her alanda tekrarlayın. Bunu ideal olarak günde iki kez yapın. Diş ipi kullanma konusunda yeniyseniz veya bir süredir yapmadıysanız, biraz kanama olursa şaşırmayın diye uyarıyor. Birkaç gün diş ipi kullandıktan sonra bu durum sona ermeli. Değilse, diş eti hastalığınız olduğunu gösterebilir, bu nedenle diş hekiminizi veya hijyenistinizi görmek için rezervasyon yaptırın.”

Dr Crawford-Clarke küçük plastik diş ipleri (diş ipi çubukları) öneriyor çünkü eğer diş ipi ipiyle uğraşıyorsanız bunların kullanımı biraz daha kolay ancak kontrol edilmesi daha zor, dolayısıyla dişleriniz çürükse diş etinize biraz daha fazla batabilirler.

Tükür, durulama

Camilla, elektrikli diş fırçasının diş fırçalamada "üstünlüğünü sürdürdüğünü" söylüyor.

"Elektrikli diş fırçasının kullanımının günde iki kez ve her aralıkta en az iki dakika olması gerekiyor" diyor.

Camilla, ağzı çeyreklere (her iki tarafta üst ve alt) ayırmanızı ve her birinde yaklaşık otuz saniye harcamanızı öneriyor.

Şöyle ekliyor:

"Her markanın çalışma şekli farklılık gösterebileceğinden, kullandığınız diş fırçasının talimatlarına uyduğunuzdan emin olun. Sonik diş fırçaları yan yana yumuşak hareketlere ihtiyaç duyarken, salınımlı dönen diş fırçalarının çok fazla istekli olmadan sadece işini yapmasına izin verecek şekilde tutulması gerekiyor."

Camilla, fırçadan bağımsız olarak diş eti kenarını temizlemeyi hedefleyin, çünkü burası plak ve bakterilerin barındığı ve diş eti iltihabına katkıda bulunduğu yerdir, diyor.

İki dakikalık diş fırçalama süreniz bittiğinde 'tükürmeyin, durulamayın' demeyi unutmayın.

Camilla, "Bu, kalan diş macununu ağzınızda bırakmak ve sonrasında su veya gargara ile durulamaktan kaçınmak anlamına geliyor" diyor.

Diş macunu, diş çürümesine karşı koruyucu olan florür içerir. Ancak ağzınızı suyla çalkalamak, dişlere etki edemeyeceği anlamına gelir.

'Diş beyazlatma' macunlarını değil, florür arayın

Raflarda oldukça geniş bir diş macunu yelpazesi var ancak Camilla, sizin için en iyisinin kişisel tercihlere bağlı olduğunu söylüyor.

"Hassas dişlerden şikayetçiyseniz Sensodyne, Colgate Pronamel ve Biomin gibi hassas diş macunları mükemmeldir. 'Beyazlatıcı diş macunlarına' dikkat edilmelidir çünkü dişlerin gerçek rengini gerçekten iyileştirmezler ve yalnızca küçük bir azınlığın yüzey lekelerini giderdiği kabul edilir. Herhangi bir diş macunu için en önemli şey, çürüklerin önlenmesine yardımcı olmak için en az 1450 ppm florür içeriğine sahip olmasıdır."

Her yaştan çocuk, 1.350 ila 1.500 ppm florür içerdiği sürece aile diş macununu kullanabilir.

Üç yaşın altındaki çocuklar, en az 1000 ppm florür içeren, daha düşük mukavemetli çocuk diş macunlarını kullanabilirler.

Gargaraya ihtiyacınız var mı?

Çoğu banyo dolabının temel malzemesidir ancak gargara ne kadar önemlidir? Camilla, "Hastanın diş etlerinde akut iltihaplanma varsa veya ara sıra belirli diş prosedürlerinden sonra gargarayı tavsiye etme eğilimindeyim" diyor. Aksi takdirde, diş macununuzdaki florürü temizliyor olabilirsiniz. Ancak tazelenmeyi seviyorsanız, örneğin yemekten sonra gargara işe yarayabilir.

Plakayı hızla bulun

Plak, dişlerimizin üzerinde biriken yumuşak tabakadır ve her gün fırçaladığımızdan emin olmak istediğimiz şeydir.

Dişleriniz 'tüylü' görünüyorsa, muhtemelen plak birikiminiz vardır.

Dr Crawford-Clarke, "Gözden kaçtığında ve dişlerde bırakıldığında kireçlenmeye ve diş taşı veya tartara dönüşmeye başlar" diyor.

"Bu, sert olduğu ve diş hekiminiz veya hijyenistiniz tarafından manuel olarak çıkarılması gerektiği zamandır."

Peki gittiğinden nasıl emin olacaksın?

Dr Crawford-Clarke şunları söylüyor:

"Açıklayıcı bir tablet kullanmak, plağı lekeleyeceğinden, fırçalamadan önce onu görebileceğiniz kadar yararlı olabilir. Bu, nasıl ilerlediğinizi kontrol etmek için ayda bir kez kullanmak faydalıdır. Eğlenceli hale getirdiği için çocuklar için de harikadır! Kendi dişçilik aletlerinizi internetten satın almanızı tavsiye etmem çünkü yarardan çok zarar verme olasılığınız daha yüksektir."

Işıltı ekleme

Birçoğumuz A listesi gibi inci beyazlarını arzularız. Ancak Camilla, diş beyazlatma işleminin dişçi koltuğuna bırakılmasının en iyisi olduğunu söylüyor.

"Çoğu işe yaramadığı ve aşındırıcı aşınmaya neden olabileceği için diş beyazlatma için evde uygulanan herhangi bir çözümü tavsiye etmem" diye uyarıyor.

“Dişler daha sarı ve daha hassas hale gelebilir. Diş hekiminiz size dişlerinize uygun özel yapım plaklar ve beyazlatma jelleri yazacaktır. Jeller hidrojen peroksit veya karbamid peroksit içerebilir. Hangi jeli kullandığınıza bağlı olarak beyazlatma işlemi gece veya gündüz tamamlanabilir. Süreç genellikle iki ila dört hafta sürüyor."

Evde diş beyazlatma kitleri, kanunen dişleri beyazlatacak kadar güçlü ağartıcı içermez.

Dr Crawford-Clarke şunları söylüyor:

"Reçetesiz satılan ürünler yasal olarak yüzde 0,1'den fazla hidrojen peroksit içeremez. Dişleri etkili bir şekilde beyazlatmak için yüzde üç ila altı arasında hidrojen peroksit kullanıyoruz."

Ancak Dr. Crawford-Clarke, dişlerde lekelenmeyi önlemeye yardımcı olmak için, tartışıldığı gibi ağız hijyenine uymanın, kahve, çay, yeşil çay, zerdeçal ve kırmızı şaraptan mümkün olduğunca uzak durmanın ve sigarayı bırakmanın en iyisi olduğunu söylüyor!

Kırmızı diş etlerini kontrol ettirin

Diş eti hastalığı yaygındır ve ağız kokusuna, diş kaybına ve ayrıca diş etlerinin küçülmesine neden olabilir.

Dr Crawford-Clarke, diş etlerinin kırmızı ve kabarık değil, sert olması gerektiğini, dolayısıyla kırmızı görünüyorlarsa muhtemelen onları bir diş hekimi veya hijyen uzmanına kontrol ettirmenin iyi bir zaman olduğunu söylüyor.

Camilla, diş eti hastalığının varlığını değerlendirmek için düzenli diş hekimi kontrollerinin gerekli olduğunu ekliyor.

Şöyle diyor:

“İyi bir elektrikli diş fırçasının doğru şekilde kullanılması ve günlük diş arası temizliği, diş etlerinin sağlıklı kalmasına ve diş eti çekilmesi riskinin azaltılmasına yardımcı olacaktır. Sigara içiyorsanız, bırakmak mevcut diş eti çekilmesinin daha da kötüleşmesini engellemenin yanı sıra diş kaybı ve ağız kanseri riskini de azaltacaktır."

Ağızda hastalık belirtileri

Kötü nefes ve ağız ülserleri yaygın görülen olaylardır. Ancak altta yatan bir sağlık sorununa da işaret edebilirler. The Smile Gallery'nin Baş Diş Hekimi Dr Rahul Nehra, ağzınızda asla göz ardı edilmemesi gereken semptomlar konusunda uyarıyor.

DİŞ ETİ KANAMASI

Özellikle fırçalama veya diş ipi kullanımı sırasında kalıcı diş eti kanaması, diş eti iltihabı veya periodontit gibi diş eti hastalığına işaret edebilir. Bu genellikle diş eti çizgisi boyunca plak birikmesinden kaynaklanır ve iltihaplanmaya ve potansiyel doku hasarına yol açar. Diş eti çekilmesi ve diş kaybı gibi başka komplikasyonları önlemek için diş eti kanamalarına derhal müdahale etmek önemlidir. Diş eti kanamaları için uygun ağız hijyeninin yanı sıra plak ve tartar oluşumunu ortadan kaldırmak için profesyonel diş temizliği de çok önemlidir.

AĞIZ KOKUSU

Kronik ağız kokusu veya ağız kokusu, kötü ağız hijyeni, diş eti hastalığı veya çürükler gibi çeşitli diş sorunlarının bir işareti olabilir. Ancak diyabet veya mide-bağırsak sorunları gibi altta yatan bir sağlık sorunu olabilir. Diş muayeneleri, diş eti hastalığı gibi ağız kokusunun temel nedeninin belirlenmesine ve ele alınmasına yardımcı olabilir. Ağız kokusunu iyileştirmek tipik olarak günde iki kez fırçalama, diş ipi kullanma ve antimikrobiyal ağız gargarası kullanma gibi iyi ağız hijyeni alışkanlıklarını sürdürmeyi içerir.

TOPAKLAR VE YARALAR

Ara sıra ortaya çıkan ağız yaraları yaygın ve çoğunlukla zararsız olmakla birlikte, iki hafta içinde iyileşmeyen inatçı şişlikler veya yaralar, ağız kanseri gibi daha ciddi durumların belirtileri olabilir. Diğer ilgili belirtiler arasında beyaz veya kırmızı lekeler, uyuşukluk veya çeneyi hareket ettirmede zorluk yer alır. Bu semptomlardan herhangi birini fark ederseniz, daha ileri değerlendirme için bir diş hekimine veya doktora görünmeniz çok önemlidir. Ağızdaki yaralar, herhangi bir enfeksiyon veya malignite belirtisi açısından izlenirken, diş hekimi veya doktor tarafından reçete edilen topikal tedavilerden veya ilaçlardan faydalanabilir.

SALGAN DİŞLER

Gevşek dişler, ilerlemiş diş eti hastalığına veya tedavi edilmemiş diş çürümesine işaret edebilir. Derhal müdahale edilmezse bu durum diş kaybına ve kemik bozulmasına neden olabilir. Mümkün olan en kısa sürede diş bakımına başvurmak, muhtemelen diş taşı temizliği, kök düzeltme veya diş restorasyonları gibi prosedürler yoluyla kalan dişlerin korunmasına yardımcı olabilir.

YUTMA ZORLUĞU

Yutma güçlüğü, aynı zamanda disfaji olarak da bilinir; ağız enfeksiyonları, bademcik iltihabı veya boğaz kanseri gibi daha ciddi sorunlar gibi çeşitli faktörlerden kaynaklanabilir. Sürekli yutma güçlüğü yaşıyorsanız veya boğazınızda bir şeyin sıkıştığını hissediyorsanız, değerlendirme ve uygun tedavi için derhal tıbbi veya diş hekimine başvurmanız önemlidir.

HATASIZ SES

Kırık veya boğuk bir ses, asit reflü, solunum yolu enfeksiyonları veya ses teli nodülleri veya polipleri dahil olmak üzere boğazı veya ses tellerini etkileyen çeşitli durumlardan kaynaklanabilir. Bazı durumlarda kötü ağız hijyeni veya boğaz tahrişi de ses değişikliklerine katkıda bulunabilir. Sürekli ses kısıklığı veya ses değişikliği yaşıyorsanız bir sağlık uzmanına danışmanız tavsiye edilir. Hırçın bir sese hitap etmek, tütün dumanı veya aşırı ses gerginliği gibi tahriş edici maddelerden kaçınmak gibi yaşam tarzı değişikliklerini içerebilir.

Muhabir: Demet İlce