Nilay Çekiç - Muhabir

Ağız sağlığı, dışarıdan gelen bakteri, parazit, virüs, mantar gibi mikroplara açık bir durumda.  Düzenli bir şekilde diş fırçalandığında bu mikroplardan ve vücuda zararlı bakterilerden kurtulabilmek mümkün. Böylece dişlerini çürük, diş eti hastalıkları diş enfeksiyonu veya diş apnesi gibi sağlık problemlerini karşı koruyabilirsin.

Diş Fırçalamanın Önemi

Diş fırçalama gerek ağız sağlığı gerek genel vücut sağlığı açısından oldukça önemli. Ağız içinde oluşan plakların kontrolünü sağlanmasına yardımcı olan diş fırçalama periodontal sağlığında da korunmasını etkiliyor.

Ağız sağlığı doğrudan genel vücut sağlığını da etkilediği için düzenli ve doğru bir şekilde diş fırçalamak gerekiyor. Diş ve diş eti rahatsızlıklarının önlenmesi açısından günde 2 defa ve 2’şer dakika olmak üzere diş fırçalanması gerekiyor.

Bu uygulama diş hekimleri tarafından da tavsiye edilen yöntemlerden biri. Diş fırçası da 3 ila 4 ayda bir değiştirilmesi gerekiyor. Böylece ağız sağlığı daha iyi bir şekilde korunmuş oluyor.
 
Doğru Diş Fırçalama Nasıl Yapılır?

Dişlerini doğru fırçalamak için dikkat etmen gereken birkaç detay yer alıyor. Bunlar şu şekilde sırlanabilir:

Doğru Diş Fırçası Tercih Etmelisin

Başıboş sokak köpekleri beyaz kanser tehlikesi yayıyor! Beyaz kanser nedir? Başıboş sokak köpekleri beyaz kanser tehlikesi yayıyor! Beyaz kanser nedir?

427D609544Ee4Eb7Ac88Ba0D29Ad6B6D

Öncelikle diş ve diş etlerine uygun doğru diş fırçasını seçmelisin. Diş fırçası nasıl olmalı, sorusuna burada dikkat etmelisin. Diş fırçası seçerken yumuşak veya orta sertlikte kıllara sahip olan bir fırça kullanmalısın. Sert kıllı fırçalar diş etlerine zarar verebilir. Bunun yanında diş fırçasının başlığının ağız yapısına uygun olmalı. Böylece ağzına rahatça sığarak doğru bir diş fırçalama deneyimi elde edebilirsin.

Diş Fırçanı Doğru Kullanmalısın

1B29D1Cc4E8C44B8Bc0F8D080B7E5352

Dişi doğru fırçalamak için diş fırçasını da doğru kullanmak gerekiyor.  Bunun için şu adımları takip edebilirsin:

  • Diş fırçasını aldıktan sonra kıllarını nemlendir ve diş macunu üzerine sür.
     
  • Fırçanı 45 derecelik bir açıyla diş ve diş etlerinin üzerine yerleştir. 45 derecelik bu açı, diş ve diş etlerinin aynı anda rahat bir şekilde temizlenmesini sağlar.
     
  • Dairesel hareketlerle dişlerini fırçalayabilirsin. Yaklaşık olarak 2 – 3 dakika boyunca fırçalamalısın. Özellikle arka dişleri de fırçaladığından emin olmalısın. Çünkü bu dişler çoğu zaman atlanan dişler arasında yer alıyor.
     
  • Dişlerinizi fırçaladıktan sonra dil ve yan kısımları da fırçalayarak ağız kokusunun önüne geçebilirsin.

Fırçalama işlemini günde sabah ve akşam olmak üzere 2 defa gerçekleştirmen gerekiyor.

Doğru Hareketler İle Maksimum Verim Alabilirsin

B93Db616Fa864B01A6E34De10171997B

Diş fırçası hareketlerini doğru yaptığın müddetçe fırçalama işleminden en iyi verimi alabilirsin. Bu aşamada dikkat etmen gereken birkaç detay yer alıyor. Bunlar:

  • Fırçalama işlemi sırasında fazla baskı uygulamaktan kaçınmalısın. Fırçayı nazik ve yavaş bir şekilde kullanarak diş etlerine zarar vermeden temizlemelisin.
     
  • Aşağı yukarı ya da yatay ama dairesel hareketlerle süpürür bir şekilde dişlerini temizlemelisin. Üst dişlerden aşağı alt dişlerden yukarı olacak şekilde aşağı yukarı hareketler uygulamalısın.
     
  • Dişin dış, iç ve çiğneme yüzeylerini 2 dakika boyunca fırçalamalısın.  Her taraf için aynı özeni göstermelisin.
     
  • En sonun da ise dil ve yanak içlerini de fırçalayarak fırçalama işlemini bitirebilirsin.

Fırçalama Sonrası Ağız Bakım Ürünlerinden Faydalan

8E084Ad461C247939A03D6D56Eff41E2


Dişini fırçaladıktan sonra diş ipi ve ağız gargarası kullanarak ağız bakımını tamamlayabilirsin. Fırçalama sonrası diş ipi kullanmak diş arasında kalan yemek artıkları ve plakların temizlenmesini sağlar. Fakat uygularken dikkatli olmalısın. Bunun için şu adımları takip edebilirsin:

  • Ortalama 45 cm uzunluğunda bir diş ipi parçası kes.
     
  • Diş ipini dişlerinin arasına geçir ve bazikçe yukarı ve aşağı doğru hareket ettir. Bu hareket kalıntı ve plakların temizlenmesini sağlar.
     
  • Her dişin arasını temizledikten sonra diş ipini at. Her ipin yalnızca bir kere kullanıldığını unutma.

Diş ipinin yanında ağız gargarası kullanmak da ağız içindeki bakterileri öldürmek için en etkili yollardan biri.  Aynı zamanda taze bir nefese sahip olmana da yardımcı olur. Kullanacağın ağız gargarası ürününün üzerindeki talimatları takip ederek kullanabilirsin.

Diş Fırçalama Teknikleri

1850De62C00C43Ae9A0F927249D63C7B


Sağlıklı bir ağız sağlığı için dişlerin düzenli bir şekilde temizlenmesi önemlidir. Fakat bununla birlikte doğru yöntemle fırçalamak da oldukça önem arz ediyor. Dişin fırça yardımıyla aşağı yukarı ve dairesel hareketlerle temizlenmesinin yanında birden farklı teknik de bulunuyor. Bu teknikler kişilerin diş ve ağız yapıları değişebildiği için çeşitlilik kazanıyor.  Diş hekimleri tarafından yapılan detaylı muayene sonucu senin için uygun fırçalama tekniğini öğrenebilirsin. Peki bu diş fırçalama teknikleri nelerdir, haydi gel onlara bakalım:
 
Modifiye Stillman Yöntemi: Bu diş fırçalama tekniği, daha çok diş eti çekilmesi problemi yaşayan hastalara öneriliyor. Diş fırçasını diş etinin üzerine yani diş ile birleştiği yere yerleştirmen gerekiyor. Ardından diş eti kenarlarına hafif bir basınç uygulayarak aşağı yukarı ve ileri geri olacak şekilde hareket ettirmeli ve dişlerini bu şekilde fırçalamalısın.
 
Bass Yöntemi: Bu yöntem en çok uygulanan teknikler arasında yer alıyor. Temel diş fırçalama tekniği olarak bilinen bass yöntemi ile diş fırçalama, ileri geri, aşağı yukarı ve dairesel hareketlerin kullanıldığı basit diş fırçalama yöntemidir. Bu teknik diş eti kenarları ve ara bölgelerin temizlenmesinde avantaj sağlıyor. Fırçalama işlemi sırasında diş fırçasını 45 derece açıyla tutulması gerekiyor.
 
Charters Tekniği: Bu fırçalama tekniği, diş cerrahi bir operasyon geçirdiği zaman tavsiye edilir. Diş eti kenarlarından hafif hareketler uygulayarak yapılan bir diş fırçalama tekniği olan charters tekniği plağın uzaklaştırılmasını sağlıyor. Bunun için dişin dış yüzeyine fırça 45 derece olacak şekilde yerleştirilir. İleri geri hareketler uygulanarak fırçalama işlemi tamamlanır.
 
Roll Tekniği: Roll tekniği de bass tekiği gibi pek çok kişi tarafından uygulanan ve bilinen bir teknik. Fırça her zamanki gibi 45 derece olacak şekilde yerleştirilir. Diş etine hafif bir şekilde değerek dairesel hareketler ile diş fırçalanır. 

C6A7A2Ac655D443882A65D707A09165A
Diş Fırçalarken Bu Hataları Yapmaktan Kaçının!

Diş fırçalarken dikkat etmen gereken yerler olduğu kadar yapmaktan kaçınman gereken noktalar da yer alıyor. Bunlar şu şekilde bulunur:

  • Diş fırçalarken sadece dişleri değil diş etlerini de hafif dokunuşlarla temizlemeyi unutmamalısın.
     
  • Dişlerin yalnızca ön yüzeyini değil dil, damak ve diş arkalarını da temizlemelisin.
     
  • Dişlerini her zaman 2 – 3 dk. fırçalamalı saniyelik fırçalamalardan kaçınmalısın.
     
  • Fırçaya fazla macun sürmekten kaçınmalısın. Leblebi tanesi veya yarısı kadar konulması fırçalama işlemi için yeterli.
     
  • Üst ve alt yirmilik dişleri fırçalamadan diş fırçalama işlemini tamamlamamalısın.
     
  • Dişin kanasa da fırçalamaya devam etmeli ağız içini iyi bir şekilde temizlemelisin.
Editör: Nilay Çekiç