Ziraat Bankası’na giderek bu ücreti ödemek isteyen kursiyeler, banka şubelerini veya Ziraat ATM’lerini kullanarak ödemelerini yatırabilir. Direksiyon sınav ücreti yatırmak için ATM işlemlerinde takip edilmesi gereken adımlar şu şekildedir:

  • GİRİŞ, tuşuna basın.
  • KARTSIZ İŞLEM, sekmesine girin.
  • TÜRKÇE, dilini seçin.
  • ÖDEME İŞLEMLERİ, yazan yere basın.
  • EĞİTİM ÖDEMELERİ, yazısına basın.
  • MEB ÖDEMELERİ, sekmesine girin.
  • MOTORLU TAŞIT SÜRÜCÜ ADAYLARI SINAVI, yazan yere basın.
  • Kimlik numaranızı yazarak ödeminizi yapın.
  • Makbuzunuzu alın ve sürücü kursunuza verin.

Diğer bankalardaki ATM işlemleri de yukarıda verilen örnekteki gibi olacaktır. Zaten gerekli yönlendirmeler ekran üzerinde yapılıyor.

Eğer direksiyon sınav ücretinizi yatırmazsanız direksiyon sınava giremezsiniz; ancak sınava giremediğiniz halde bir hakkınızı kullanmış sayılırsınız.

Direksiyon sınav ücreti teorik sınavdan başarılı bir şekilde ayrıldıktan sonra, direksiyon sınavı başlamadan en geç 10 gün önce yatırılmalıdır. Yani sınava en geç 10 gün kaldığı zaman direksiyon sınav ücretini yatırmış olmanız gerekir.

2022 Direksiyon Sınav Ücreti Ne Kadar?

2022 yılında direksiyon sınavı fiyatları direksiyon sınavına girecek olan kişilerin ödemekle yükümlü olduğu yasal ücretlerdir. Direksiyon sınav ücretleri MEB’e banka yoluyla ödenir. Direksiyon sınavına ilk defa girecek olan kişinin 2021 yılında ödemesi gereken ücret 130 TL iken 2022 yılında 160 TL olmuştur. Yani bu sınava ilk defa giriyorsanız ödeyeceğiniz ücret 160 TL’dir. Bu fiyat asla değişim göstermez, her yerde aynıdır. Teorik sınav ücreti ise 130 TL’dir.

2022 yılına ait sürücü belgesi işlemleri sınav ücretleri şu şekildedir:

  • Yazılı Sınav Hizmetleri Ücreti, 120,00 TL
  • Direksiyon Sınav Ücreti, 160,00 TL
  • Sürücü Belgesi Kart Ücreti, 345,00 TL
  • A, A1, A2, F Sınıfı Sürücü Belgesi Harç Bedeli, 370,40 TL
  • B Sınıfı Sürücü Belgesi Harç Bedeli, 1.116,90 TL
  • C, CE, D, G Sınıfı Sürücü Belgesi Harç Bedeli 1.863,70 TL

Direksiyon Sınavı Telafi Ücreti Ne Kadar?

Direksiyon sınavı telafisi için ödenecek ücret direksiyon sınavından kalırsanız eğer kaldığınız her sınav için yine 160 TL ödersiniz. Ayrıca sürücü kursuna da direksiyon telafi eğitim ücreti, ödemesi yaparsınız. Bu telafi ücretlerini, kurslar sene öncesinde belirleyip MEB’e bildirirler. Kurslar yasal olarak sizden bu telafi ücretini alabilir.

Her sürücü kursunun direksiyon sınav ücreti için alacağı telafi eğitim ücreti farklılık gösterebilir. İlden ile ve kurstan kursa değişen bu fiyatların toplam tutarı 500-600 TL arasıdır. Direksiyon telafi eğitimini de telafi ücretini ödedikten sonra kursunuzdan talep edebilirsiniz.

Başka Şehirde Direksiyon Sınavına Girilir Mi?

Şehir dışında direksiyon sınavı yapma şansınız olmuyor; çünkü bütün plan ve programlar sürücü kursunuzun olduğu ilçeye göre yapılıyor. Yani şehir dışında direksiyon sınavına giremezsiniz.

Kaç Sınav Hakkı Var?

Direksiyon sınavı giriş hakkı bir sürücü adayı için 4 defa ile sınırlıdır. Sağlık sorunları sebebiyle eğer 1 sınava girmezseniz alacağınız sağlık raporunu göstererek 1 ek hak daha alabilirsiniz. Bu haklarınızı kullanarak başarısız olduğunuz takdirde, 45 gün içinde dilekçe ile ilgili yerlere müracaat ederek 4 hak daha alırsınız. Bunu yapabilmek için direksiyon eğitimlerinin ücretini ödeyerek direksiyon eğitimlerini tekrar almanız gerekiyor.

İlk 4+1 hakkınızda başarılı olamadığınız halde 45 gün içinde dilekçe ile başvuru yapmazsanız dosyanız yanar. Eğer 8. Defa direksiyon sınavına girerseniz ve yine başarılı olamazsanız yine dosyanız yanar. Dosyası yanan kursiyerin, kursla olan tüm ilişkisi biter. Ardından da her şeye en başından başlamanız gerekir. Yani tekrar kendine dosya açabilmesi için direksiyon sınav ücreti ve diğer ücretleri tekrar ödemek zorunda kalır.

Editör: Haber Merkezi