Avrupa Merkez Bankası (ECB), yeni bir ödeme yöntemi olarak dijital euroyu tanıtmayı planlıyor. Yenilikçi özelliklere sahip olacak bu dijital para, bir dijital cüzdan, yeniden yüklenebilir kart ya da mobil uygulama üzerinden kullanılabilecek. ECB’nin bu hamlesi, özellikle son yıllarda Avrupa’da dijital ödeme sistemlerinin artan kullanımına bir yanıt niteliğinde. 2019 ile 2022 yılları arasında nakit ödemeler Avrupa genelinde %72'den %59'a düşerken, elektronik ödeme işlemleri 4.6 milyardan 8.4 milyara yükseldi.

Sokaktaki Vatandaşlar Ne Düşünüyor?

Brüksel ve Lizbon sokaklarında Euronews tarafından görüşleri alınan bazı vatandaşlar, dijital euro hakkında farklı düşünceler dile getirdi. Brüksel’den genç bir adam, dijital ödeme yöntemlerinin pratik ve hızlı olmasından dolayı daha cazip olduğunu ifade etti. Ancak Lizbon’da bir başka kişi, kartının dolandırıcılık nedeniyle iptal edilmesi gerektiğini belirterek, dijital ödeme sistemleri konusunda temkinli olduğunu söyledi.

Dijital Euro Destekçileri ve Bankacılık Sektörünün Endişeleri

Avrupa Parlamentosu'nun Ekonomik ve Parasal İşler Komitesi Başkan Yardımcısı ve Alman Yeşiller Partisi Milletvekili Damian Boeselager, dijital euroyu “heyecan verici” ve “büyük bir yenilik” olarak tanımladı. Boeselager’a göre, dijital ödeme sistemleri hızla yaygınlaşırken, Apple Pay gibi özel ödeme sağlayıcılara bağımlı kalmak yerine Avrupa'nın kendi dijital parasını geliştirmesi önemli bir adım olacak.

Bakan Bayraktar: 2050'ye kadar 20 gigavat nükleer kurulu güç devreye alınacak Bakan Bayraktar: 2050'ye kadar 20 gigavat nükleer kurulu güç devreye alınacak

Öte yandan, özel bankalar projeye şüpheyle yaklaşıyor. Euronews muhabiri Paula Soler, bankaların, dijital euro projesinin potansiyel maliyetlerinden ve bazı müşterilerini kaybetme riskinden endişe ettiğini belirtti. ECB, dijital euronun yalnızca bir ödeme aracı olacağını, büyük birikimler için bir tasarruf aracı olarak kullanılmayacağını vurgulasa da, bankalar bu konuda temkinli.

Dijital Euro’nun Geleceği

Dijital euro, Avrupa'nın finansal bağımsızlığını güçlendirme potansiyeline sahip olsa da, projeye dair nihai karar birkaç yıl içinde verilecek. Projenin, planlandığı gibi iki-üç yıl içinde hayata geçip geçmeyeceği ise belirsizliğini koruyor.

Kaynak: Haber Merkezi