Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) "Dezavantajların Kuşaklararası Aktarımı" çalışmasının 2023 yılı sonuçları yayımlandı. Bu araştırma, 25-59 yaş grubundaki bireylerin, çocukluk dönemlerindeki ebeveynlerinin durumları ile bugünkü kendi durumları arasındaki bağlantıları değerlendirmek amacıyla yapıldı.

Ebeveynin Eğitim Seviyesi ile Çocuğun Eğitimi Arasındaki Bağlantı

Araştırmaya göre, annesi yükseköğretim mezunu olan bireylerin %83,5'i kendileri de yükseköğretim mezunu olarak eğitimi sürdürüyor. Babası yükseköğretim mezunu olan bireylerde ise bu oran %79,5 olarak belirlendi. Annesi veya babası lise altı eğitim seviyesine sahip olan bireylerin ise büyük kısmı lise altı eğitimde kalırken, üniversite mezunu olanların oranı çok daha düşük seviyelerde kaldı.

Gözler memur ve emekli zammında! İşte masadaki zam oranları Gözler memur ve emekli zammında! İşte masadaki zam oranları

Gelir ve İş Durumu Nesiller Arasında Aktarılıyor

Babası işveren ya da kendi hesabına çalışan bireylerin %14,5'i bugün benzer şekilde işveren veya kendi hesabına çalışmakta. Aynı şekilde, çocukluk döneminde ailesinin maddi durumu kötü olan bireylerin %24,4’ü bugün en düşük gelir grubunda yer alırken, %14,9’u en yüksek gelir grubuna ulaşmayı başardı. Öte yandan, çocukluk döneminde ailesinin maddi durumu iyi olan bireylerin ise %40,8’i en yüksek gelir grubunda bulunuyor.

Mülkiyet Durumunda Nesillerarası Süreklilik

Kendisi 14 yaş civarında iken ailesi ev sahibi olan bireylerin %57,7'si şu anki konutlarında da ev sahibi olarak yaşamını sürdürüyor. Kiracı olan ailelerden gelenlerin ise yaklaşık %40’ı bugünkü hanelerinde ev sahibi konumuna ulaştı.

Tatil Masraflarını Karşılama Durumunda Devamlılık

Çocukken ailesiyle tatile gitme imkanı olmayan bireylerin %69,1’i bugün de benzer bir durumda bulunuyor. Bu veri, maddi dezavantajların kuşaklar boyunca devam etme eğiliminde olduğuna işaret ediyor.

Kaynak: Haber Merkezi