Sabri İşbilen / Özel Haber - KÜRESEL ekonomi, pandeminin olumsuz etkilerine bağlı olarak tedarik zincirinin bozulması ve üretimin yavaşlaması nedeniyle büyük bunalım yaşarken, Türkiye ekonomisi ise etkileyici bir performans gösterdi. Türkiye, yılın ilk çeyreğinde yüzde 7, ikinci çeyreğinde yüzde 21.7, üçüncü çeyreğinde yüzde 7.4 büyüdü. Türkiye ekonomisinin yıllık ihracatı 221 milyar doları aşarak tüm zamanların rekorunu kırdı. Türk Lirası'na dolar üzerinden yapılan saldırı ise Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kur korumalı TL mevduat programı ile püskürtüldü.
CARİ FAZLA HAZIRLIĞI
2022, Türkiye için yatırım, istihdam, üretim ve ihracata dayalı yeni ekonomi modelinin kazanımlarının hissedilmeye başlandığı yıl olacak. 2022'de ekonomiye yönelik en temel beklenti, ihracatın artışıyla beraber cari fazla olacak. Cumhurbaşkanı Erdoğan'da ''Cari fazla vermeye başlayacağımız günler inşallah yakındır'' ifadesiyle bunu müjdelemişti. Üretimin artması ve emtia fiyatlarının gerilmesiyle birlikte enflasyonun düşmesi de bekleniyor. Ayrıca, Türkiye'ye kısa vadede 10 milyar dolar yatırım kararı alan BAE'nin söz konusu miktarı artırması, Katar ile olan işbirliğinin de genişlemesi öngörülüyor. Türkiye'nin yeni yıldaki ilk gündemlerinden birisi de dünyadaki işlem hacmi her geçen gün artan kripto para olacak. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Yasa hazır yakında gecikmeden Meclis'e göndereceğiz" ifadesiyle kripto para düzenlemesindeki son durumu aktarmıştı. AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş da, TBMM’de kripto para temsilcileriyle bir araya geldi. İşlem hacmi 1 milyar doları aşan kripto paralara olan yatırım yasal düzenleme ile daha da artacak. Ayrıca mağduriyetlerinde önüne geçilecek.
BAYRAKTAR TB3 GELİYOR
Öte yandan 2022, savunma sanayii, ulaşım ve enerji projeleri içinde dönüm noktası olacak. Türkiye yeni yılda, Suriye, Irak, Karabağ, Doğu Akdeniz ve Libya'da tüm dengeleri değiştiren Bayraktar TB2 SİHA'nın yeni versiyonu, Bayraktar TB3 ile tanışacak. Bayraktar TB3 özellikle gemiye iniş kalkış kabiliyetiyle kendi liginde bir devrim yaratacak.
SAVAŞ UÇAĞINDA GERİ SAYIM
ABD ile F-35 savaş uçağı konusunda kriz yaşayan, ödediği 1 milyar 400 milyar dolar karşılığında F-16 talep eden Türkiye, savaş uçağı konusunda da bu yıl tarihi bir adım atacak. Milli Muharip Uçağı TF-X'in üreticisi TUSAŞ'ın Genel Müdürü Temel Kotil'in ifadesiyle Türkiye'nin ilk yerli savaş uçağı bu yıl içerisinde tamamlanacak. TF-X'in motoru ise 18 Mart 2023'te çalıştırılacak.
***
Dünyanın en büyüğü
19 yılda altyapı çalışmalarına 3.5 trilyon dolar harcayan hükümetin 2022'de en kritik açılışlarından birini yapacak. 1915 Çanakkale Köprüsü, Çanakkale Zaferi'nin yıl dönümü olarak 18 Martta hizmete açılacak. Dünyanın en uzun asma köprüsü olan 1915 Çanakkale Köprüsü, 2023 metre olan uzunluğu ile Cumhuriyet’in yüzüncü yılını, viyadük ayakları ile Zafer Anıtı’nı, köprü üzerine konulacak top mermileri ile Seyit Onbaşı’nın namluya sürdüğü mermiyi temsil edecek.
***
TOGG asfalta iniyor
TÜRKİYE'nin 61 yıllık yerli otomobil rüyası da bu yıl gerçek oluyor. Türkiye'nin Otomobili Girişim Grubu (TOGG) tarafından geliştirilen yerli otomobil, 2022'nin sonunda ilk seri üretim bandından inecek. 2023 yılının ilk çeyreğinde ise TOGG'un C segmentindeki ilk aracı SUV pazarına çıkacak. Türkiye TOGG ile beraber elektrikli otomobil sektöründe dünyayı da yakalayacak.