2015 yılında kurulan ve pek çok başarıya imza atan Kocaeli Üniversitesi Formula Takımı, bugüne dek ürettikleri 6 Formula aracı ile yurt dışında yarışmalara katıldı. 2022 yılında İtalya’da düzenlenen bir yarışmada teknik kontrolü sorunsuz geçen ve piste çıkan ilk Türk takımı olma unvanını kazandılar. Şu an, Uluslararası Otomotiv Mühendisleri Derneği'nin 10-14 Eylül 2025 tarihlerinde yine İtalya’da gerçekleştireceği Formula ATA yarışmasına hazırlanıyorlar.
“Tamamen Kendimiz Üretiyoruz”
Takımın danışman hocası Doç. Dr. Ersin Asım Güven, araçların yapım süreci hakkında bilgi verdi. Güven, “Formula araçları için oluşturduğumuz bir kural kitabımız var ve kurallara sadık kalmak zorundayız. Araçlarımızın şaseleri çelik borulardan, dış gövdeleri ise karbon elyaflardan oluşan kompozit malzemeden yapılıyor. Hammaddeleri dışarıdan temin ederek, tamamen kendi tasarım ve imalatımızı gerçekleştiriyoruz. Motorlar hazır olarak alınıyor ama bunların sadece blok kısmı kullanılıyor; diğer tüm tasarım bize ait. Bu zorluğu, tamamen öğrenci yapımı olması nedeniyle derslerden arta kalan vakitlerde gerçekleştirmekteyiz” diye belirtti.
“Umarım İlk 3'te Oluruz”
Kocaeli Üniversitesi Formula Takımı’nın başarılarından bahseden Güven, “Türkiye'de şu anda turbolu bir araç bulunmamakta. Geçen yıl İtalya yarışı sadece iki turbolu araca ev sahipliği yaptı. Ürettiğimiz araçların her yıl 50-100 kilogram hafiflemesi hedefindeyiz. Daha önceki yıllarda 19, 12 ve geçen yıl 6’ncı olduk. Umut ediyoruz ki bu yıl ilk 3’te kendimize yer buluruz" ifadelerini kullandı.
Hedef: 8 Araç Üretmek
KOU Formula’nın Takım Kaptanı Onur Orhan, “Bu yıl 10. yılımızda 8 araç hedefimize ulaşmayı planlıyoruz. Şu ana kadar 6 araç ürettik. 72 kişilik bir ekiple çalışıyoruz ve takımımız 8 departmandan oluşuyor,” dedi.
3,5 Saniyede 0'dan 100'e
Onur Orhan, 2022'de ürettikleri Formula 1 aracının hızlanma süresinin 3,5 saniye olduğunu belirtti. “Yarışımız oldukça karmaşık bir pistte geçiyor. Bu nedenle hızlanma ve fren performansı gibi kriterler bizim için daha önemli. Amacımız, başarıyla yarışı tamamlayabilmek,” sözlerini ekledi.
Orhan, Türkiye’de araç üretmenin zorluklarına dikkat çekerek, “Dışarıdan bakıldığında sadece parça topladığımız gibi görünebilir. Ancak arka planda mühendislik ve tasarım süreci var,” diyerek üniversite öğrencilerinin emeklerinin değer görmesi gerektiğini vurguladı.
Kocaeli Üniversitesi Formula Takımı, hedeflerine ulaşma yolunda azimle çalışmaya devam ediyor. 2025’teki yarış için tüm hazırlıkların sürdürülmesi, genç mühendislerin geleceği adına büyük önem taşıyor.