Düşük doz akciğer tomografisi ile akciğer kanserinin erken teşhis edilmesi mümkün Düşük doz akciğer tomografisi ile akciğer kanserinin erken teşhis edilmesi mümkün

DEMET İLCE / MUHABİR

İlginç bir şekilde, bir avuç çalışma depresif belirtiler ile vücut ısısı arasındaki bağlantıları tespit etmiş, ancak örneklem boyutlarının küçük olması şüpheye çok fazla yer bırakmıştır.

California San Francisco Üniversitesi'nden (UCSF) bir ekip tarafından yönetilen araştırmacılar, yedi ay boyunca toplanan 20.880 kişiden elde edilen verileri analiz ederek, depresyonlu kişilerin vücut sıcaklıklarının daha yüksek olduğunu doğruladı.

106 ülkeden katılımcıyı kapsayan çalışma ne kadar kapsamlı olursa olsun, yüksek vücut ısısının depresyona neden olduğunu veya depresyonun vücudun ısınmasına yol açtığını göstermek yeterli değil.

Ancak burada araştırmaya değer bir bağlantı olduğu öne sürülüyor. Soğukkanlı kalmak kadar basit bir şey depresyon belirtileriyle baş etmeye yardımcı olabiliyorsa, o zaman bu, dünya çapında milyonlarca insana yardım etme potansiyeline sahiptir.

UCSF psikiyatristi Ashley Mason, "Bildiğimiz kadarıyla bu, hem kişisel raporlama yöntemleri hem de giyilebilir sensörler kullanılarak değerlendirilen vücut sıcaklığı ile coğrafi olarak geniş bir örneklemde depresif belirtiler arasındaki ilişkiyi inceleyen bugüne kadarki en büyük çalışmadır" diyor.

Araştırmacılar, bağlantının birçok nedeni olabileceğini söylüyor. Depresyonun fazladan ısı üreten metabolik süreçlere veya düzgün çalışmayan biyolojik fonksiyonların soğumasına bağlı olması mümkündür. Veya hem vücut ısısını hem de depresif semptomları ayrı ayrı etkileyen zihinsel stres veya iltihaplanma gibi ortak bir ortak neden olabilir.

Bu gelecekteki çalışmaların inceleyebileceği bir şey. Şimdilik depresyonun karmaşık ve çok yönlü bir durum olduğunu, büyük olasılıkla birçok farklı tetikleyicinin bulunduğunu ve vücut sıcaklığının da rol oynayabileceğini biliyoruz.

Önceki araştırmalar, küçük örneklem gruplarında da olsa, jakuzi ve saunaların depresyon semptomlarını azaltabildiğini ortaya çıkarmıştı. Bunun terleme yoluyla tetiklediği kendini soğutmanın zihinsel bir etki yaratması da mümkündür.

Mason, "İroniktir ki, insanları ısıtmak aslında vücut sıcaklığının geri tepmesine neden olabilir ve bu, insanları doğrudan buz banyosu yoluyla soğutmaktan daha uzun sürer. Peki ya depresyonlu kişilerin vücut ısısını ısıya dayalı tedavileri iyi bir şekilde zamanlamak için takip edebilirsek?" dedi.

Çalışma verileri, kişinin bildirdiği depresyon semptomlarının şiddeti arttıkça vücut ısısı ortalamalarının da yükseldiğini gösterdi. Ayrıca, daha yüksek depresyon puanları ile daha düşük günlük sıcaklık dalgalanmaları arasında da bir miktar ilişki vardı, ancak bu ilişki istatistiksel olarak anlamlı bir düzeyde değildi.

Dünya çapında insanların yaklaşık yüzde 5'inin depresyonla yaşadığı düşünüldüğünde, bunu anlama ve etkili bir şekilde tedavi etme çabaları artık her zamankinden daha acil. Her yeni keşif, sorunun çözümü konusunda daha fazla umut getiriyor.

Muhabir: Demet İlce