6 Şubat’ta Kahramanmaraş’ta meydana gelen depremlerin yarattığı tektonik sarsıntıların da balinaların yön tespit yeteneklerini kaybetmelerine sebep olmuş olabileceği ortaya çıktı. Geçtiğimiz hafta Kıbrıs'ta çok sayıda balina sahile vurması tartışmaları da beraberinde getirdi.

DEPREMLER BUNA NEDEN OLABİLİR İDDİASI
Uzmanlar balina ölümlerinin Kahramanmaraş merkezli depremler nedeniyle gerçekleşmiş olabileceğini düşünüyor. Geçtiğimiz aylarda Baf sahillerine 4 balina vurdu. Yerel halk hala hayatta ola 3 balinayı denize döndürdü fakat biri öldü. Ardından 6 balina daha Paçyammos ve Polis arasında bulundu. Bu balinalar ölüydü.
Balinalar normal şartlar altında birbirleri ile haberleşmek ve etraflarındaki ortamı öğrenebilmek için denizaltı seslerini kullanırlar. Denizde meydana gelen gürültü derinlere dalan balinaların yönlerini bulmalarını, avlarını yakalamalarını engelleyebilecek kadar yüksek olabiliyor.
Kahramanmaraş merkezli depremlerin neden olduğu tektonik sarsıntıların da balinaların yön tespit yeteneklerini sekteye uğratmış olabileceği tahmin ediliyor.

BİRÇOK NEDENİ OLABİLİR
Euronews’ün haberine göre, balinaların denizdeki gürültüden zarar görebilecek ekolokasyon sistemleri olduğunu ifade eden Kıbrıs Balıkçılık ve Deniz Araştırmaları Dairesi'nden Yiannis Ioannou, ölümlerin sebebinin askeri tatbikatlar, doğal gaz aramalarında kullanılan sismik kazılar ya da bölgedeki depremler olabileceğini özellikle belirtti.
Yetkililer kıyıya vuran balinaların Cuvier gagalı balina olarak bilinen "ziphius cavirostris" cinsi balina olduğunu açıkladı.
Kıbrıs civarında gagalı balina nadir olarak görülürken şu ana kadar da en yüksek sayıda balina kıyıya vurmuş oldu.
BALİNALARDA EKOLOKASYON SİSTEMİ NEDİR?
Ekolokasyon veya biyosonar yarasa, yunus ve balina gibi bazı memelilerin kullandığı biyolojik sonar olarak karşımıza çıkmaktadır. Terimin adı, ekolokasyonun yarasalardaki varlığını kanıtlayan Donald Griffindir. Ekolokasyon hayvanın çıkarttığı sesi kullanan bir aktif sonar gibi çalışır.
Uzaklık sesin çıktığı anla yankı'nın geri dönüşü arasında geçen zamanla saptanır. Ekolokasyon yapan hayvanların iki kulağı birbirinden hafifçe uzaktadır. Bu yüzden yankı, nesnenin pozisyonuna göre iki kulağa farklı zamanlarda ve farklı şiddetlerde varır. Süre ve şiddet farkı hayvan tarafından nesnenin pozisyonunu belirlemek için kullanılır. Ekolokasyonla hayvan sadece uzaklığı değil biçim ve büyüklüğü de saptayabilir.