Pınar Karahan/ Özel

Mücevher ihracatı 6 milyar doları aştı Mücevher ihracatı 6 milyar doları aştı

Deprem, 11 il ve 78 ilçeyi etkiledi. Deprem, Türkiye'nin depremselliği konusundaki farkındalığı artıran bir olay oldu. Deprem sonrası, hükümet tarafından depreme karşı alınacak önlemler konusunda bir dizi çalışma başlatıldı. 

Bu çalışmalar kapsamında, kentsel dönüşüm projeleri hızlandırıldı, yeni deprem yönetmelikleri çıkarıldı ve deprem bilinci konusunda eğitim çalışmaları yapıldı.

Depremin Türkiye’ye maliyeti ne oldu?

Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı, Türkiye Deprem Toparlanma ve Yeniden İmar Değerlendirmesi Raporu'nu yayımlandı.

Rapora katkıda bulunan Hazine ve Maliye Bakanlığının tespitine göre depremlerin yol açtığı maddi tahribat toplamı 1,6 trilyon TL.

Raporda, "Asrın felaketi" olarak nitelenen depremin maddi ve finansal toplam maliyetinin "110 milyar dolar" olduğu kaydedildi. Raporda,ayrıca  bu rakamın "2023 yılı milli gelir beklentimizin takriben yüzde 9'una denk gelmekte olduğu" ve "1999 Marmara Depremi'nden yaklaşık 6 kat daha yüksek maddi hasar ve kayba yol açtığı" kaydediliyor.

BM raporuyla tutarlı 

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) Türkiye Mukim Temsilcisi Louisa Vinton da 7 Mart'ta, BM Cenevre Ofisi'nde düzenlenen rutin haftalık basın toplantısına Gaziantep'ten video konferansla katılarak, "Bugüne kadar yapılan hesaplamalarla, hükümetin sunduğu ve uluslararası ortakların desteklediği zarar tutarının 100 milyar doları (bugünün kuruyla yaklaşık 1.9 trilyon TL) aşacağı tahmin ediliyor" demişti. 

Maliye Bakanlığı ve Cumhurbaşkanlığı raporları, BM raporuyla yaklaşık aynı sonucu veriyor.

Türkiye'nin 2021'deki gayrisafi yurtiçi hasılası (GSYH) 7 trilyon 248 milyar 789 milyon TL olarak ölçülmüştü. BM'nin maliyet hesabı Türkiye'nin GSYH'sının yaklaşık yüzde 26'sına denk geliyor.

Deprem için Türkiye “tek yürek” oldu 

Kahramanmaraş merkezli iki depremin vurduğu 11 ilde depremzedelerin yaralarının sarılması ve yeni konutların inşası için organize edilen "Türkiye Tek Yürek" kampanyasında 115 milyar 146 milyon 528 bin lira bağış toplandı.

AFAD'ın sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda, Kahramanmaraş depreminde toplanan bağışlardan 69,2 milyar lirasını afetzede vatandaşlarımıza ulaştırdıklarını. Bu kapsamda, barınma ve nakdi yardım desteği olarak 40,5 milyon lira, barınma giderleri için ise 28,7 milyar lira harcadıklarını açıkladı. 

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Deprem bölgesinde acil yıkılacak ve yıkık 60 bin 421 bina enkazının tamamı 68 günde kaldırıldığını ve 200 bin 250 ağır hasarlı binanın yüzde 65’i yıkılıp enkazı kaldırıldığını söyledi.

Muhabir: Pınar KARAHAN