4 milyar liralık kayıt dışı saat ticareti ortaya çıktı 4 milyar liralık kayıt dışı saat ticareti ortaya çıktı

6 Şubat 2023'te yaşanan büyük depremler, Kahramanmaraş ve çevresinde büyük yıkıma neden oldu. Ancak su ürünleri sektörü, özellikle Tarım ve Orman Bakanlığı’nın desteğiyle hızla toparlanmayı başardı. Kahramanmaraş, denizi olmamasına rağmen su ürünleri üretimi ve işleme kapasitesi bakımından Türkiye'nin lider şehirlerinden biri olma özelliğini taşıyor. Kentte geçen yıl 10 bin ton alabalık ve 80 milyon balık yavrusu üretimi gerçekleştirildi.

Barajlarda Üretim ve İhracat Başarıları

Kahramanmaraşlı balıkçılar, kentteki baraj göllerinde kurdukları balık çiftliklerinde üretimlerine devam etti. Yılın ilk 9 ayında, başta Almanya ve Rusya olmak üzere 54 ülkeye 6 bin ton alabalık ihraç ederek, 30 milyon dolarlık döviz girdisi sağladılar. İl Tarım ve Orman Müdürü Ramazan Bilir, depremden sonra verilen desteklerin işletmelerin ayakta kalmasında önemli rol oynadığını vurguladı.

Deprem Sonrası Toparlanan Kahramanmaraşlı Balıkçılar 54 Ülkeye Balık Ihraç Etti2

Yıllık 17 bin 500 ton üretim

Kentteki 68 işletmede yıllık toplam 17 bin 500 ton balık üretimi yapıldığını belirten Bilir, bu üretimin 6 bin tonunun ihraç edildiğini, kalan kısmının ise yurt içinde tüketildiğini söyledi. Bilir, Kahramanmaraş’ın su ürünleri işleme tesisi kapasitesi bakımından Türkiye’de birinci, Avrupa’da ise üçüncü sırada olduğunu belirterek, 2025 yılına kadar hedeflerinin 20 bin ton üretime ulaşmak olduğunu ifade etti.

Depremin Sektöre Etkisi

Depremlerden etkilenen 14 işletmenin yaklaşık 30 milyon lira zarara uğradığını söyleyen Bilir, verilen desteklerle bu tesislerin yeniden yapılandırıldığını ve üretim kapasitelerinin eski haline getirildiğini sözlerine ekledi. Kahramanmaraş Balıkçılar Derneği Başkanı İbrahim Sarı da deprem sonrası tesislerin zarar gördüğünü ancak devletin desteğiyle sektörde hızlı bir toparlanma yaşandığını belirtti.

Kaynak: AA