Bakan Kacır, TÜBİTAK ve Denizli Büyükşehir Belediyesi iş birliğiyle, 25 milyon lira bütçeyle hayata geçirilen Denizli Bilim Merkezi’nin açılışını yaptı. Bilim ve teknoloji ekosistemine yeni bir soluk kazandıracak bilim merkezinin;  Türkiye Yüzyılı’nın mimarı olacak gençleri bilim ve teknolojiyle buluşturacağını belirterek, şunları söyledi:

MİLLİ TEKNOLOJİ HAMLESİ: Küresel rekabetin bilim, teknoloji ve katma değerli üretim üzerinden şekillendiği 21. yüzyılda “Teknoloji Üreten, Güçlü Türkiye”yi inşa ettik.  Millî Teknoloji Hamlesi’ni gerçekleştirerek ülkemizi muasır medeniyetler seviyesinin de üzerine taşıma yolculuğunda en önemli yol arkadaşımız gençlerimizle birlikte yürüdük. Bayraktar TB-2, Akıncı, Kızılelma, Bayraktar TB-3, Anka, Kaan, Hürjet, TCG Anadolu, Altay, Togg ve Kaan. Millî Teknoloji Hamlemizin gurur kaynağı olan bu ürünlerin her birinin arkasında güçlü bir irade var.

42 emekli akademisyen OMÜ’de Öğretmenler Günü’nde buluştu 42 emekli akademisyen OMÜ’de Öğretmenler Günü’nde buluştu

TEKNOFEST: Dünyanın en büyük havacılık, uzay ve teknoloji festivali TEKNOFEST ile gençlerimize hayallerinin peşinden koşma imkânı sunuyoruz. Gençlerimizin Nuri Demirağların, Vecihi Hürkuşların, Şakir Zümrelerin, Nuri Killigillerin akamete uğramış serüvenlerini tamamlama kararlılığına şahit olduk. Ne mutlu ki Millî Teknoloji Hamlesi’ni omuzlayan, bu ülkeyi daha ileriye taşıma derdinde olan azimli, birikimli, çalışkan TEKNOFEST kuşağı var.

DENEYAP: 81 şehrimizde kurduğumuz Deneyap Teknoloji Atölyelerimizle gençlerimizi bilim ve teknoloji dünyasıyla buluşturuyoruz. Robotik kodlamadan, tasarım ve programlamaya, nesnelerin internetinden havacılık ve uzay teknolojilerine pek çok yenilikçi teknoloji alanında 3 yıllık ücretsiz eğitim imkânı sunuyoruz. Merak eden, sorgulayan, araştıran, keşfeden, çözüm üreten bir gençliğin peşinde, tüm imkânlarımızı seferber etmekten asla geri durmuyoruz.

BAŞVURULAR DEVAM EDİYOR: Geleceğin Teknoloji Yıldızları Programı kapsamında 81 şehrimizdeki Deneyap Teknoloji Atölyelerimize öğrenci başvurularımız devam ediyor. 25 Mart’a kadar tüm illerimizdeki 4., 5., 8., 9. sınıflar ile lise hazırlık sınıfında okuyan tüm öğrencilerimizin başvurularını bekliyoruz. Gençlerimizi teknoloji geliştiren Türkiye hedefimize ortak olmaya çağırıyoruz.

BİLİM SÖYLEŞİLERİ: Bilim fuarları, bilim şenlikleri ve bilim söyleşileri ile bilimi toplumla buluşturmaya devam ediyoruz. Son 3 yılda 3 bin 800 bilim söyleşisiyle 400 binden fazla öğrenciyi bilim insanlarımızla bir araya getirdik öğrencilerimizde bilime yönelik ilgiyi ve bilim okuryazarlığını pekiştirdik.

BİLİMSEL FARKINDALIK: Gerçekleştirilen 5 bin 200’den fazla bilim fuarı ile 510 bin öğrencimiz ve 5 milyondan fazla ziyaretçimizde bilimsel farkındalığı yeşerttik. Destek verdiğimiz 102 bilim şenliği ile 500 binin üzerinde vatandaşımızı bilimle buluştururduk, onlara bilimin eğlenceli dünyasını keşfetme fırsatı tanıdık.

11 MİLYON VATANDAŞ: Bugüne kadar büyük ölçekli 10 bilim merkezimizi bilim ve teknoloji ateşini yakmak için vatandaşlarımızın, özellikle gençlerimizin hizmetine sunduk. 5 ilimizde daha bilim merkezi kurulmasına yönelik çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Ziyarete açık olan bilim merkezlerimizde 7’den 77’ye 11 milyon vatandaşımızı ağırladık.

EĞİTİM ATÖLYELERİ: Bilim merkezlerimizdeki eğitim atölyelerinde 865 binin üzerinde gencimizi bilimin göz kamaştırıcı dünyasıyla buluşturduk. Bugün de 11’inci bilim merkezimizi Denizli’de hizmete sunuyor olmanın heyecanını taşıyoruz. Denizli Bilim Merkezi ile Denizli’mizin ve Ege Bölgemizin bilim yolculuğunda yeni bir sayfa açıyoruz.

25 MİLYONLUK DESTEK: 25 milyon lira bütçeyle desteklediğimiz, sergi ve atölye alanları ile toplam 4 bin 400 metrekare alana sahip Bilim Merkezimiz; gençlerimizin bilim ve teknolojiye olan ilgisini artırırken, geleceğin bilim insanlarını keşfetmemizi de sağlayacak. 6 farklı atölye ile “doğa ve iklim”, “temel bilimler ve yenilenebilir enerji” temalarında sergileri barındıran bilim merkezimiz, öğrencilerimize interaktif bir öğrenme deneyimi sunacak. Gençlerimiz, edindikleri teorik bilgileri pratiğe dökme ve kendi projelerini geliştirme imkânı elde edecek.

PLANETARYUM: Mars’a yolculuk ve Mars’ta yaşamla ilgili bilgiler edinilebilecek sergiyi de Denizli Bilim Merkezimizde ziyaretçilerimizle buluşturuyoruz. Denizli Büyükşehir Belediyemiz tarafından bilim merkezi bünyesinde kurulan planetaryum ile de gençlerimize gökyüzünü ve uzayın derinliklerini keşfetme fırsatı sunuyoruz.

BİLİM VE TEKNOLOJİ HAFTASI: “Bilim ve Teknoloji Haftası” münasebetiyle TÜBİTAK Merkez ve Araştırma Enstitülerimiz ile tüm bilim merkezlerimizde düzenlediğimiz bilim atölyeleri, bilim söyleşileri, bilim şovları ve özel etkinliklerle, ülkemizin dört bir yanındaki bilim söyleşisi ve bilim fuarlarıyla, bilim ve teknoloji coşkusunu tüm halkımızla birlikte yaşıyoruz.

BİLİM MERKEZİNE DAVET: Yediden yetmişe tüm vatandaşlarımızı Denizli Bilim Merkezimize davet ediyorum. Tüm arzumuz, tüm gayemiz, tüm gayretimiz gençlerimizi bilimle tanıştırmak. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve TÜBİTAK olarak; yerel yönetimlerle iş birliği içerisinde gençlerimizin bilim ve teknoloji dünyasına yönelik heyecanına ortak olmaya devam edeceğiz.

Kaynak: AA