Doç. Dr. Kaykaç, "Hedefe Yönelik Yenilikçi Modifikasyonlar ile Deniz Tabanındaki Makro Çöplerle Mücadele ve İki Farklı Alandaki Çöp Analizi" başlıklı projesinin TÜBİTAK '1001-Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Projelerini Destekleme Programı' kapsamında desteklenmeye uygun bulunduğunu açıkladı. Proje ekibinde Dr. Öğr. Üyesi Huriye Göncüoğlu Bodur, Doç. Dr. Ozan Soykan, Prof. Dr. Faik Ozan Düzbastılar, Doç. Dr. Ertan Dağlı ve Prof. Dr. Tevfik Ceyhan yer alıyor.

Dikey Tarım ve Şehirde Tarımsal Üretim İmkanları Dikey Tarım ve Şehirde Tarımsal Üretim İmkanları

Kaykaç, deniz çöplerinin dünya çapında ciddi bir sorun oluşturduğunu, ekosistemlere, ekonomiye ve insan sağlığına zarar verdiğini belirtti. Plastik atıkların artışı, deniz yaşamı, balıkçılık, turizm ve insan sağlığını olumsuz etkileyebilir. Mevcut çözümler genellikle kıyısal alanlarda ve deniz yüzeyinde yoğunlaşmışken, deniz zeminindeki çöpler hala önemli bir sorun. Proje, deniz tabanı çöplerini temizlemek için sürütme av araçlarında modifikasyonlar ve yenilikçi tasarımlar geliştirecek. Ayrıca, balıkçılarla iş birliği yapılarak anketler düzenlenecek ve görüşleri alınacak.

Doç. Dr. Kaykaç, "Sürdürülebilir balık avcılığı için uyguladığımız teknik bilgilerimizi makro çöpler üzerine sorgulayıp çözümler geliştireceğiz. Amaç, denizel ortamdan çöpleri toplayacak ekonomik ve etkin bir araç geliştirmek. Bu araç, makro çöplerin toplanmasında kıyısal bölgeler, nehir ağızları ve balıkçı barınaklarında hizmet verecek." dedi.

Sürdürülebilir denizel ekosistem için önemli bir adım attıklarını vurgulayan Kaykaç, projenin deniz tabanındaki makro çöplerin toplanmasını ve bentik faunanın korunmasını sağlayacak özgün bir model geliştireceğini ifade etti. Bu proje, sürdürülebilir balıkçılığa ve turizme katkı sağlayacak.

EÜ Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, Doç. Dr. Kaykaç ve ekibini tebrik etti.

Kaynak: DHA