Avrupa Denetleme Ofisi (ECA), Avrupa Komisyonu'nun COVID-19 pandemisinin ardından uygulanan çeşitli geçici devlet yardımlarının rekabet üzerindeki etkisini yeterince analiz etmediğini ortaya koyan bir rapor yayımladı. Bu durum, devlet yardımlarının dağılımına dair şeffaflık eksikliği konusunda endişeleri artırıyor. Pandemi öncesi 120 milyar avrodan, 2020 ve 2021'de 320 milyar avroya kadar yükselen devlet yardımları, 2022'de ise yaklaşık 230 milyar avroya düştü.
ECA üyesi Marius Hyzler, bir basın toplantısında bu yardım paketlerinin tek pazar üzerinde olumsuz bir etkisi olup olmadığının belirsiz olduğunu vurguladı. Avrupa Komisyonu, genellikle devlet yardımlarını rekabetin bozulmaması için yakından izlerken, pandemi ve Ukrayna savaşına yanıt olarak düzenlemelerini birkaç kez gevşetti. Ayrıca, ABD'nin Enflasyon Azaltma Yasası'nın sunduğu mali teşvikler doğrultusunda sübvansiyonları kolaylaştırmak için yeni kurallar oluşturdu.
Önemli Ölçüde Destek Sağlanıyor
Ancak denetçiler, Komisyon'un COVID-19 ile ilgili devlet yardımlarının iş hacmi ve iflas olasılıkları üzerindeki etkilerini incelediğini, ancak rekabet üzerindeki sonuçları değerlendirmediğini belirtti. Çalışma, devlet yardımlarının kriz döneminde işletmelere önemli ölçüde destek sağladığını gösterdi, ancak yalnızca İspanya, İtalya ve Polonya'dan alınan verilerle sınırlı kaldı ve yüksek yardım harcamasına sahip olan üye devletleri dışarıda bıraktı. Ayrıca, Komisyon'un Ukrayna krizi çerçevesinin etkilerini değerlendirmek için henüz bir planlama yapmadığı ve bildirilmemiş devlet yardımlarını incelemediği belirtildi.
Denetçiler, fonların nasıl harcandığına dair şeffaflık eksikliği nedeniyle, daha büyük ve daha küçük AB ülkeleri arasındaki potansiyel eşitsizlikleri değerlendirme imkanının da bulunmadığını ifade etti.